RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krangler om barnevernet:

Lysbakken raser mot Høyre-statsråd: - Hun bare snakker


REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken mener barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) enkelt kan bedre det kommunale barnevernet om hun mener det står så dårlig til.
REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken mener barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) enkelt kan bedre det kommunale barnevernet om hun mener det står så dårlig til. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
SV-lederen mener barneminister Linda Hofstad Helleland (H) må rydde opp i barnevernet før hun kjefter på andre.

Helleland mener barnevernstjenesten er for dårlig i mange små kommuner, og at sammenslåing og større kommuner er løsningen. Uttalelsene kommer etter at det ble kjent at barn oftere tas fra foreldre i små kommuner, enn i andre kommuner. 

På Politisk kvarter mandag gikk hun til angrep på Senterpartiets leder  Trygve Slagsvold Vedum, som har kjempet mot kommunesammenslåing.

- De små barnevernstjenestene sier at de har større utfordringer med å gi et godt tilbud til barna. Det er helt avgjørende at kommunereformen får fortsette med full kraft, slik at vi får sterkere kommuner og en barnevernstjeneste som har bred kompetanse, sa Helleland til NRK.

Les også: Helleland mener store kommuner har bedre barnevern

- Har skjedd fint lite

SV-leder Audun Lysbakken reagerer nå sterkt på Hellelands uttalelser.

- Jeg synes det er spesielt at den nye barneministeren går ut og er så offensiv på barnevernet, når vi vet at hennes regjering har vært helt passiv i barnevernspolitikk, sier Lysbakken til Nettavisen.

SLÅ SAMMEN: Barne- og likestillingsminister Linda Cathrine Hofstad Helleland mener kommuner må slås sammen for å få styrket barnevernet.

Han hevder det har skjedd svært lite på feltet etter at den rødgrønne regjeringen mistet regjeringsmakt for fem år siden.

- Vi gjennomførte et stort barnevernsløft med et sterkt statlig engasjement for å bygge ut det kommunale barnevernet. Det kom mange øremerkede stillinger, og det ble også lagt et stort press på små kommuner om å slå sammen barnevernstjenestene så det skulle bli større enheter. Men etter 2013 har det skjedd fint lite, sier Lysbakken.

Les også: Barneombudet: Krever nasjonal kartlegging av barnevernet

- Penger på milliardærer

Han mener Helleland heller burde rydde opp, før hun angriper andre.

- Barnevernsløftet er ikke blitt tatt videre av regjeringen, og de har brukt de store pengene på helt andre ting. Helleland sitter i en regjering som heller har villet bruke penger på milliardærer enn barnevern. Da synes jeg hun burde gjøre noe for å rydde opp, før hun går ut og er så offensiv mot opposisjonen, sier Lysbakken, og understreker:

- Før hun kommer ut og kjefter på kommunene og Senterpartiet, så får hun komme med et nytt barnevernsløft. Hun sitter i en regjering som prioriterer barnevernet ned, og det vi trenger nå er mindre prat og mer action. Så langt har det vært bare prat fra Helleland, sier han.

Reagerer på påstandene

Helleland på sin side reagerer på Lysbakkens påstander.

- Det er tydelig at Audun Lysbakken ikke har fulgt med på barnevernsfeltet etter at han selv gikk av som statsråd, sier ministeren i en kommentar til Nettavisen.

Hun peker på flere ting regjeringen har gjennomført.

- Vi har fått vedtatt en barnevernsreform som skal styrke kommunenes muligheter å bygge opp gode forebyggende tilbud der barn og familier bor. Denne stemte SV for øvrig imot, sier Helleland.

Hun viser også til at det har vært en økning i antall ansatte på 19 prosent (932 stillinger) fra 2013, at regjeringen har tatt initiativ til et historisk kompetanseløft i det kommunale barnevernet, samt at det er sørget for bedre psykisk helsehjelp til barn i barnevernet, blant annet ved å etablere to egne omsorgs- og behandlingsinstitusjoner.

Hun sier regjeringen dessuten har økt bevilgningene til etablering av forebyggende og familiestøttende tiltak i kommunene.

- Mitt anliggende har ikke vært å kjefte på kommunene, tvert imot. Vår oppgave er å sette de dyktige ansatte i barnevernet i stand til å gjøre det de vil aller mest: Å hjelpe de sårbare barna. Det er derfor jeg vil at kommunereformen skal fortsette, slik at vi får større og sterkere fagmiljøer i barnevernet. Jeg diskuterer gjerne med Lysbakken, men forventer at han oppdaterer seg på fakta i stedet for å slenge ut påstander uten hold i virkeligheten, sier Helleland.

Enighet om små og store kommuner

Lysbakken sier samtidig at han er enig i at det er relevant å diskutere forholdet mellom små og store kommuner.

- Men hvis hun mener at det er for lite ressurser i det kommunale barnevernet i Norge, så kunne hun ha gjort noe med det. Her bør hun begynne med selvkritikk, før hun gjør noe annet, sukker han.

Les også: Barnevern: Her er kommunene som topper lista over omsorgstiltak

- For enkel løsning

- Helleland mener kommunesammenslåing er løsningen. Er du enig i det?

- Det er en altfor enkel løsning. Hvis en satser på øremerkede stillinger fra staten, kan man også stimulere til mer samarbeid kommunene imellom. For uansett er det klart at hvor mye ressurser og hvor mange folk barnevernet har, er veldig avgjørende for hvor mye tid og mulighet det er til å hjelpe hvert enkelt barn, sier Lysbakken.

- Må lytte til barnevernet

På Politisk kvarter påpekte Helleland at de må lytte til de ansatte i barnevernet.

- Omsorgsovertakelse kan jo skyldes flere ting, men det vi vet er jo at det i barnevernstjenesten og kommuner hvor man setter inn forebyggende tiltak tidlig, der får man hjulpet barna og foreldrene til å gi bedre omsorg. Derfor mener jeg at vi må lytte til de barnevernsansatte som sier at det i de små barnevernstjenestene er vanskeligere å gi den hjelpen som er nødvendig, fordi det ikke er den samme kompetansen som sterkere barnevernstjenester, sa hun.

Hun ønsket imidlertid ikke å svare på om hun vil tvinge sammen kommuner for å få styrket barnevernet i de minste kommunene.

Les også: Ap vil styrke barnevernet med 208 millioner

Vedum: - Bare synsing

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, mener Helleland bare synser når hun argumenterer for kommunesammenslåing.

KRITISK: Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Problemet til Helleland, er at det bare er synsing og påstander hun kommer med. Hennes egen direktør i direktoratet sier jo at den variasjonen forklares i stor grad med region og ikke av kommunestørrelse. Men så har Helleland hengt seg opp i at det er kommunestørrelse som er problemet, og så leter hun etter et svar for å få bekreftet problemet, sa Vedum i Politisk kvarter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere