Gå til sidens hovedinnhold

Lysbakken slakter fattigdomstiltak

- Regjeringen fører en kald politikk som gjør flere fattige, mener SV-lederen.

SV-leder Audun Lysbakken er skuffet over tiltaksplanen som arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) lanserte gjennom Nettavisen tirsdag.

Hauglie la fram 22 punkter som skal redusere fattigdom i Norge.

- Dette er ikke en tiltaksplan, det er en oppramsing av forskjellige saker regjeringen mener har noe med fattigdom å gjøre, men hvor regjeringen ikke innfrir, sier Lysbakken til Nettavisen.

Bakgrunnen for tiltakene, var nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at antall fattige barn nesten utelukkende øker blant innvandrere.

- For eksempel påstår de at de styrker bostøtten, mens virkeligheten er at de kutter, sier SV-lederen.

Les også: Slik vil hun fjerne fattigdom i Norge

- En kald politikk

Hauglie mener nøkkelen ligger i arbeid, men også i mer norskopplæring, aktivitetsplikt, skattekutt, gratis ferie og rimeligere barnehageplass.

- Hovedårsaken til at mange innvandrerfamilier har dårlig økonomi, er at far og mor ikke har arbeid. Skal vi få gjort noe med ulikheten i Norge og hindre at fattigdom går i arv, må vi derfor få flere innvandrere i jobb, sa Hauglie til Nettavisen.

Lysbakken mener imidlertid at regjeringen har mye av skylda.

- Det er mange greie intensjoner, men problemet er at mens regjeringen snakker varmt om de fattige, fører de en kald politikk som gjør flere fattige, hevder Lysbakken.

Gunnar Stavrum: Barn flykter til norsk fattigdom

Han mener regjeringen kunne styrket de fattige barnas situasjon med enkle grep.

- Mener regjeringen alvor med å bekjempe barnefattigdom, bør de lytte ekspertene og øke barnetrygden framfor å svekke den. Det er et tiltak vi vet hjelper, sier han, og påpeker:

- Når regjeringen gir store skattekutt til de rikeste og kutter i viktige velferdsordninger for folk flest, så øker forskjellene. Denne listen endrer ikke på det, sier Lysbakken.

Les også: Hvert tiende barn vokser opp i fattigdom

- Har kuttet i norsk

Hauglie vil blant annet ha mer norskopplæring på arbeidsplassene for flyktninger og innvandrere. Men Lysbakken viser til at regjeringen har kuttet i norskopplæringen.

- Det trengs omfattende norskopplæring fra dag én, alle barn bør gå i barnehage så raskt som overhodet mulig og vi må ruste skoler der mange sliter med norsk med flere lærere, sier han.

Når det gjelder Hauglies ønske om et hurtigspor inn i arbeidslivet, og økt bruk av lønnstilskudd for å få innvandrere med hull i CV-en i arbeid, påpeker han:

- Dette har Stortinget vedtatt, så det må regjeringen selvsagt gjennomføre, sier Lysbakken.

- Det er en bløff

Arbeidsministeren vil også gi skattekutt til lavinntektsfamilier, men SV-lederen mener det bare er småpenger.

- Høyre og Frp har gitt pengene til de rikeste og kun småpenger til lavinntektsfamilier. De har kuttet i barnetillegget for uføre med lavest pensjon. Dette bare viser at de ikke har noen forståelse for barn som må leve hele barndommen sin i fattigdom. Det er en bløff at det blir arbeidsplasser av skattelette til de rikeste, sier Lysbakken.

Aasrud: - Synes ikke i budsjettene

Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) etterlyser penger til tiltakene.

- Haugli har gode ambisjoner, men de synes ikke budsjettene, sier Aasrud til Nettavisen, og påpeker:

- Arbeid er viktig for å få folk ut av fattigdom. Høy ledighet og færre i arbeid bidrar ikke til redusert fattigdom. Samtidig er det nesten ingen økning på de tiltakene hun anviser, bortsett fra skatteletten som på ingen måte treffer målgruppen. Kontantstøtten er ikke et bidrag fordi det bidrar til holde folk borte fra arbeidslivet, sier hun.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken