*Nettavisen* Nyheter.

Lyver om sex-overgrep

Selv konfrontert med overgrepsbilder av seg selv, prøver barna å bortforklare at det er dem som er avbildet.

- «Jeg har ingen rød genser, så det der kan ikke være meg.»

Slik kan et barn forsøke å bortforklare at det er dem som er avbildet på et overgrepsbilde, forteller spesialrådgiver Elizabeth Skogrand i Redd Barna til Nettavisen.

Verre med internett
At barn (og voksne) sliter med å fortelle om seksuelle overgrep, er velkjent. Etter at internett og mobiltelefoner ble allemannseie, kvier barna seg i enda større grad for å fortelle om overgrepene, erfarer Redd Barna.

- En svensk studie fra 2003 viste at selv konfrontert med bilder av seg selv i overgrepssituasjoner, bortforklarer barna og nekter for at det er dem som er på bildet, forteller Skogrand.

Årsaken, tror Skogrand, er at svært mange overgrep fotograferes og/eller filmes, for deretter å bli distribuert på internett.

- Barn og ungdom er aktive nettbrukere og mange surfer etter pornografi. De som blir utsatt for overgrep er livredd for at jevnaldrende plutselig skal komme over overgrepsbilder av dem selv, forteller Skogrand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Ida Johansson)

- Kan du stoppe dataseminaret?
For noen år siden ringte en 10 år gammel gutt til Elizabeth Skogrand i Redd Barna. Gutten lurte på om hun kunne forhindre at skolen arrangerte et planlagt dataseminar den påfølgende dagen.

- Gutten fortalte at han var seksuelt misbrukt og så for seg at bilder av overgrepene så å si ville poppe opp på skolens dataskjermer idet de slo på maskinene, forteller Skogrand.

Ifølge Interpol finnes det minst 20.000 forskjellige barn på overgrepsbilder på internett. Kun 550 av disse barna er identifisert. Hvor mange av de uidentifiserte barna som er norske, vites ikke.

Redd Barna mener norske foreldre feilaktig tror at seksuelle overgrep mot barn er noe som skjer i den digitale verden, langt fra deres egne barn.

Poserer foran web-lamera
- Norske foreldre er ikke oppmerksomme på linken mellom overgrep mot barn i andre land og sitt eget barn. Overgripere bruker nettet til å kontakte barn, møte dem og i verste fall misbruke dem. Dette kan være noen av de samme overgriperne som laster ned overgrepsbilder av utenlandske barn eller reiser til fjerne reisemål. Disse kan distribuere bilder av barn som for eksempel manipuleres til å posere foran et mobilkamera eller et web-kamera.

Mange overgripere benytter seg av såkalt «grooming» - det vil si at de innynder seg hos offeret for å skape følelsesmessig avhengighet og kontroll - og deretter misbruker barnet seksuelt. Grooming er nå blitt forbudt i Norge.

- Foreldre har ofte lite kunnskap om hva som skjer på internett. De har kanskje aldri vært inne på en chatteside og aner ikke hva slags farer barnet kan bli utsatt for. Barn kan faktisk bli kontaktet av overgripere via nettet, advarer Skogrand.

I det internasjonale overgrepsnettverket Koala som nylig ble rullet opp, kunne kundene velge hvordan barna på bildene skulle posere. Barna smilte til kamera, gjerne med navnet på overgriperen skrevet på en lapp de holdt i handa.

- Overgriperen kan true barnet med at «du smiler jo på bildet. Ingen vil tro deg dersom du forteller noen at du ikke likte det». Det gjør det enda vanskeligere for barnet å prate om overgrepet, påpeker Skogrand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.