Må betale dyrt for konsert «ingen» så

Foto: (NA24)

Aftenposten er dømt til å betale en konsertarrangør 400.000 kroner etter avtalebrudd.

22.01.08 17:10

(iOslo.no) Våren 2006 begynte konsertarrangøren Crossover og Aftenposten AS å forhandle om et samarbeid i forbindelse med en konsert. Crossover skulle få markedsføre konserten i avisen, mens Aftenposten skulle markedsføre et fordelsprogram i forbindelse med konserten.

Der begynner sakens tvist. I forbindelse med avtalen ble partene nemlig uenige om Aftenposten AS skulle kjøpe 1000 billetter og selge videre til sine kunder, eller få tilgang til inntil 1000 billetter til sine kunder.

Solgte bare 114
I samarbeidsavtalen som ble underskrevet av begge parter sto det blant annet at «Aftenposten kjøper av Xover 1000 billetter for salg til sine abonnenter gjennom fordelsprogrammet A-kortet til en avtalt pris pr. billett på kroner 365,- (normalpris kr. 495).»

To dager etter konserten, som ble holdt den 24. juni i 2006, sendte Aftenposten en mail til Crossover og fortalte at de kun hadde solgt 114 konsertbilletter til sine kunder. Konsertarrangøren fakturerte likevel avisen for alle de tusen billettene, noe Aftenposten motsatte seg sterkt.

Et år senere hadde Aftenposten AS fortsatt ikke betalt, og den 27. oktober i fjor saksøkte konsertarrangøren avisen for den avtalte prisen på de tusen billettene, minus de 114 som de allerede hadde fått betaling for. I tillegg ville Crossover ha erstatning for tapte renter.

Uenighet om ordlyden
Under hovedforhandligen i Oslo tingrett mente Crossover at ordlyden i avtalen er så klar at det ikke er tvil om at Aftenposten AS skulle kjøpe tusen billetter. Det ble også forklart fra Crossover at Aftenposten AS forfattet ordlyden i kontrakten, og at det dermed var deres egen feil dersom retten mente at ordlyden ikke var klar.

Aftenposten på sin side mente at ordlyden i avtalen ikke er klar, og viser til en tidligere mail hvor det står at Aftenposten skulle ha tilgang på opptil 1000 billetter for sine kunder. Det blir også forklart at Aftenposten ikke varslet konsertarrangøren så snart de så det de mener er feilskrift i avtalen, fordi de fryktet at Crossover skulle utnytte den angivelige feilen.

I dommen fra Oslo tingrett står det at retten bemerker at det er uklart om prisen på 365 kroner skal betales av Aftenposten eller deres kunder. Retten kom, blant annet derfor, under tvil fram til at ordlyden i avtalen var uklar.

- Burde varslet
Retten mener derfor at Aftenposten AS aldri mente å kjøpe tusen billetter fra Crossover. Likevel ble Aftenposten dømt til å betale erstatning, hovedsakelig fordi Aftenposten ikke selv valgte å kontakte Crossover da de oppdaget at ordlyden ikke var som den skulle.

«Aftenposten AS hadde hatt anledning til å skrive en oppklarende email, som i ettertid kunne vært brukt som bevis. At Aftenposten AS valgte å ikke gjøre dette, må gå utover Aftenposten AS selv», heter det i dommen.

Aftenposten AS ble derfor dømt til å betale Crossover 323.390 kroner i erstatning, samt 66.800 kroner i saksomkostninger.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.