RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2

Må betale for mannens død

Sist oppdatert:
Tsunami-rammede Erika kunne sluppet en regning på 700.000 kroner. Men Frp sier nei.

I forrige uke skrev TV 2 Nettavisen omErika Lea Simonson som må betale nesten 700.000 arveavgift, etter at hun mistet samboeren sin i flodbølgekatastrofen i Thailand i romjula.

- Vi hadde skrevet gjensidige testamenter, så jeg trodde alt skulle gå greit, sa hun.

Men slik gikk det ikke. For å beholde hus og bil må hun ut med en hel formue i dokument- og arveavgifter.

- Det gjør veldig vondt at forholdet vårt ikke blir anerkjent. Det har liksom ingen betydning, sa Erika til TV 2 Nettavisen.

Hadde Erika Lea Simonson og samboeren vært gift eller hatt barn, ville enken sluppet å betale arveavgift.

SV-forslag
Etter at historien om Erika ble kjent, foreslo SV at også samboerpar skulle fritas for arveavgiften. Partiet ønsker den unge kvinnen og andre i hennes situasjon skal slippe å betale for å beholde hus og hjem etter bortfallet av livspartner.

- Vi la inn et forslag til lovendring i Finanskomiteen i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett, som har blitt stemt over i dag, forteller medlem i finanskomiteen for SV, Audun Lysbakken, til TV 2 Nettavisen.

Forslaget innebar at samboere som har bodd sammen i to år eller mer skal ha samme rett til fritak for arveavgift som ektefeller og samboere med barn.

Erika og samboeren hadde levd sammen i tre og et halvt år.

Frp-nei
- Vi foreslo også at vedtaket skulle få tilbakevirkende kraft i to år tilbake, siden det er to år siden Stortinget vedtok at også samboere skulle ha arverett.

Forslaget fikk støtte Ap og Sp.

- Vi hadde fått flertall med Frp, men de, som sier i sine programmer at de vil fjerne hele arveavgiften, går imot, beklager Lysebakken

- Småpenger
SVs finanskomité-medlem sier partiet visste på forhånd at regjeringspartiene vill gå imot, ettersom KrF har en ideologsk tilnærming til spørsmålet om ekteskap.

- Jeg er veldig overrasket og skuffet over at Frp, som den lille mann og kvinnes parti, ikke vil hjelpe i en slik sak. Dette er rett og slett et slag i ansiktet på de som taper på dette forslaget.

- Endringen ville bare kostet småpenger. Vi foreslo å sette av fem millioner kroner til dekning av dette. Det er få mennesker dette gjelder, men det kan bli store beløp for de enkelte, sier Audun Lysebakken til TV 2 Nettavisen.

- Kan ikke ta hensyn til enkelttilfeller
- Hvorfor har dere gått imot forslaget fra SV om å gi samboere fritak for arveavgift?

- Fordi vi ønsker å fjerne arveavgiften for alle, svarer Gjermund Hagesæter, som sitter i Stortingets finanskomité for Fremskrittspartiet.

- Det kan kanskje være vanskelig å forstå for folk flest at Frp, som er imot skatter og avgifter, nå sørger for at Erika må betale 700.000 i arveavgift¿

- Jeg har mailet med henne og forklart hva jeg mener om den saken. Men vi kan ikke endre skatte- og avgiftssystemet etter enkelttilfeller, forklarer Hagesæter.

- Forstår du likevel at det kan være vanskelig å forstå at Frp nå sikrer at Erika må betale 700.000 kroner i arveavgift?

- Nei, det forstår jeg ikke, fordi vi ønsker å avskaffe hele arveavgiften. SVs forslag vil likevel ikke hjelpe Erika, for endringen vil jo ikke få tilbakevirkende kraft.

- Det ligger i SVs forslag at endringen skal ha tilbakevirkende kraft i to år.

- Jo¿ det stemmer vel. Det er jo ikke vanlig, men det kan vel være teoretisk mulig.

Bundet av budsjettforlik
- Kan Frp komme til å snu i denne saken?

- Nei, vi har veldig mange eksempler på at arveavgiften har slått uheldig ut, groteske eksempler med vanlige eldre, og vi vil kjempe for å få fjernet hele arveavgiften.

- Hvorfor kan dere ikke støtte et forslag som hjelper noen, samtidig som dere arbeider for å hjelpe alle?

- Vi har inngått en budsjettavtale med regjeringspartiene om revidert for 2005, som gjør at vårt handlingsrom i forhold til å støtte forslag som SV kommer med blir begrenset, sier stortingsrepresentant Hagesæter til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere