Gå til sidens hovedinnhold

Må betale frifrinnelsen selv

Drapsdømte Fritz Moen må selv betale det meste av kostnadene ved rettsmøtet der han endelig skal bli frikjent for drapet på Sigrid Heggheim i 1976.

- Dette er smålig og lite gjennomtenkt av staten, sier John Christian Elden. Sammen med forsvarer Jan F. Glent og privatetterforsker Tore Sandberg har han stått for gjenopptakelsessaken for Fritz Moen.

Men når Moen senere i år skal møte i Hålogaland lagmannsrett og bli frikjent av en jury, vil ikke lagmannsretten betale for mer enn én advokat. Rettsforhandlingen blir en formalitet etter at påtalemyndigheten har innstilt på frifinnelse. For Moen, som i 1981 ble dømt for drapet han ikke begikk, blir dette en stor dag.

- Smålig og lite gjennomtenkt
Men fordi påtalemyndigheten allerede har lagt ned påstand om frifinnelse mener Hålogaland lagmannsrett at det ikke er behov for at verken Elden eller privatetterforsker Tore Sandberg skal få være til stede i retten. Det var Sandbergs arbeid som førte til at Moen nå blir frikjent for drapet på Sigrid Heggheim i Trondheim i 1976.

- Dette er smålig og lite gjennomtenkt av staten. Strengt tatt hadde ikke Moen trengt å ha med seg advokat i det hele tatt. Denne rettssaken er berammet for å gi ham en verdig avslutning på mange vonde år, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

- Vil gi rettsstaten et banesår
Elden mener det dreier seg om totalt 20.000 kroner i kostnader for staten.

- Sammenlignet med alt det vonde som staten har påført Moen, er det utrolig at de skal snu på skillingen selv når saken nå skal avsluttes på en verdig måte, sier Elden.

I et brev til Hålogaland lagmannsrett ber Elden om at avgjørelsen blir revurdert. «For egen del er jeg ikke i tvil om at for eksempel Se og Hør, som har bidratt i denne saken for å få den gjenopptatt (betalte regningen for privatetterforsker Tore Sandberg), uten å mukke vil dekke de nevnte kostnader for Moen. Det vil imidlertid fremstå som en fallitt dersom dette skulle blir påkrevet, og det vil heller gi rettsstaten et banesår enn en gevinst», skriver Elden.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley