Gå til sidens hovedinnhold

- Må ikke være et «Høyre light»

Venstre sliter, men snart får de ny sjef.

I en fersk meningsmåling fra Norstat, får Venstre (V) 3,1 prosent, mens de i målingen til Respons får 3,9 prosent oppslutning.

- Venstre har ikke et verdigrunnlag knyttet til bestemte samfunnsgrupper, slik Sp og KrF tross alt har, sier professor og valganalytiker Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

På Venstres landsmøte i Sarpsborg lørdag overtar Trine Skei Grande (40) som leder for partiet, som etter valgnederlaget kun har to stortingsrepresentanter.

- Venstre må fri seg fra Høyre
- Partiet må først og fremst avklare forholdet til Høyre. I 2005 fikk de mange Høyre-velgere til låns, hvilket ble tolket som en suksesstrategi. 2009-valget viste at dette var en kortvarig glede.

- Venstre har tapt mye av sin profil, så de må få en tydeligere grensedragning vis-a-vis Høyre, slik at folk skjønner hvorfor de skal stemme på Høyre, må ikke fremstå som et «Høyre-light» Det er Venstres problem, mener han.

- Hvordan kan Skei Grande løse dette?

- Hun må prøve å vinne flest mulig saker for partiet, med tydelig profil. Det kan gjøres på mange områder, som miljø og likestilling, mener han.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Suppe i sentrum

- Vanskelig å si
- Har hun det som skal til, slik du ser det?

- Det er et Vanskelig spørsmål, hun er kompetent til å gjøre mye, en dyktig dame, men det spørs om partiet vil – hvis hun vil endre kursen. Venstre er et vanskelig parti å regjere.

- Jeg vil anbefale Venstre å tenke uavhengig av Arbeiderpartiet og Høyre – og fokusere mer på sentrumsløsninger!

Les også: - Navarsete blir bare tøffere og tøffere
Les også: - Høybråtens tid kan gå mot slutten

- Miljø og kunnskap
Trine Skei Grande bekrefter i «Politisk Kvarter» at Venstre-velgerne er krevende:

- Men jeg tror partiet har et stort potensial, det er mange som tror på miljø og kunnskap, sa Skei Grande.

- Det har ikke vært så lett å ha en partileder på oppsigelse, men nå skal Trine få overta. Jeg tror ikke de mange velgerne som er på vei fra de rødgrønne, vil gå til et kaldt Høyre, sa Sponheim, som også deltok i ordvekslingen.

Velge og vrake
Han har fått oppmerksomhet både i en uautorisert biografi - og i en politisk biografi han har bidratt til, denne våren.

- Jeg er sikker på at hun går videre med det beste jeg har gitt partiet, mens hun kan kvitte seg med det dårligste fra meg, sa han humoristisk.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken