Gå til sidens hovedinnhold

Må isolere norske fugler

Mattilsynet innfører krisetiltak for å hindre at norske fugler blir smittet av fugleinfluensa.

Les også:Dødelig fugleinfluensa i England.

Kort tid etter at det lørdag ble kjent at en engelsk kalkun-gård er rammet av fuglevirus som kan smitte til mennesker, kalte Mattilsynet inn til møte for å avgjøre hvordan Norge skal beskyttes mot viruset.

Les også: - Minimal sjanse for utbrudd i Norge

Negativ utvikling
Som følge av utbruddet i England, må norske fjørfeholdere nå passe på at fuglene deres ikke får kontakt med andre fugler.

- Vi innfører et risikoområde som omfatter hele landet sør for Nordland, med påbud om å holde fjørfe slik at det ikke oppstår kontakt med ville fugler. Samtidig innfører vi et forbud mot markeder, utstillinger, konkurranser eller andre samlinger av fjørfe, sier pressekontakt Eivind Liven i Mattilsynet til TV 2 Nyhetskanalen.

- Hvor alvorlig er dette?

- Det er det vanskelig å spekulere i. Det var jo rolig i hele fjor høst, men så har vi siden slutten av januar hatt to utbrudd i Ungarn og tre i Russland, i tillegg til at det går rykter om andre steder. Nå har viruset etter all sannsynlighet rammet en stor bestning i England. Det er jo en utvikling som er negativ, og det er grunnen til at vi hever guarden og øker oppmerksomheten rundt dette, sier Liven til Nettavisen.

Må melde seg
Tiltakene som er satt i verk tar sikte på å hindre smitte fra ville fugler til fjørfe. Det er ikke noe myndighetene kan gjøre for å beskytte villfugl.

- Hygienetiltak er i denne sammenheng veldig viktig, og dette er ett av dem, sier Liven.

Alle som holder fjørfe må melde fra om virksomheten sin til Mattilsynet. Myndighetene regner med at det fortsatt er en del hobby-fjørfehold de ikke har oversikt over.

- Det vil si at dersom du har tre høner du er veldig glad i, og ikke har sagt fra til Mattilsynet før, bør du gjøre det nå. Det er hobby-fjørfeholderne vi vil få tak i, så vi kan ta en tur, se hvordan det ser ut og gi noen gode råd angående smitte, forteller Liven.

- Ingen dramatikk
Vanlige folk trenger imidlertid ikke å endre vanene sine i frykt for smitte. Du trenger verken å passe på hva du spise, eller holde deg unna steder med fugl.

- Privatpersoner trenger ikke å gjøre noenting. Det er ingen dramatikk, folk bør opptre normalt, men bruke vettet, sier Liven.

Han understreker at det ikke finnes tegn på at H5N1-viruset kan smitte på noen annen måte enn ved direkte, tett kontakt mellom fjørfe og mennesker. Det har vært spekulert i om viruset kan smitte gjennom mat som egg og kyllingkjøtt, men forskerne har ikke funnet grunn til å tro at dette stemmer.

Aftenposten meldte tidligere at tilsynet ville innføre forbud mot import av fjørfe til Norge. Dette blir det ikke noe av.

- Vi gjør foreløpig ikke noe når det gjelder handel. EU-bestemmelser stopper all mulig videre bevegelse av dyr og annet materiale fra smittet besetning. Så langt følger vi EUs opplegg på handel, og meldingen vi har fått foreløpig, er at det ikke vil bli innført spesielle tiltak utover restriksjoner som gjelder den smittede besetningen, sier Liven til TV 2 Nyhetskanalen.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her