*Nettavisen* Nyheter.

Må punge ut etter dødsulykke

Oslo Sporveier er idømt en bot på fem millioner etter at en kvinne døde da hun ble påkjørt av trikken. - Vi har tatt ulykken veldig tungt, sier Sporvei-direktør Trond Bjørgan.

04.09.03 20:03

Oslo Sporveier ble torsdag dømt for uaktsomt drap og fikk en bot på fem millioner kroner.

- Vi har helt siden ulykken inntraff for to og et halvt år siden tatt dette veldig tungt. Det var første dødsulykke med passasjer på flere tiår, og det gjør inntrykk på hele organisasjonen, sier administrerende direktør Trond Bjørgan til TV 2 Nettavisen.

Ulykken skjedde 16. januar 2001. Trikkedørene låste seg rundt den ene ankelen til Karen Arlene Licon fordi en klemsikring i døren var ødelagt. Trebarnsmoren ble dratt inn under trikken og døde momentant. Tilbake på perrongen på Holbergs plass i Oslo sto barnevogna med hennes tre år gamle sønn.

Anker trolig ikke

Straffen i Borgarting lagmannsrett er strengere enn det Oslo tingrett falt ned på sist saken var oppe. Da fikk Sporveiene en bot på fire millioner kroner. Bjørgan sier det er lite sannsynlig at avgjørelsen fra lagmannsretten vil bli anket.

- Jeg har ikke fått gått igjennom dommen med vår advokat ennå. Men generelt skal det veldig mye til for å anke en dom i lagmannsretten, så det er lite sannsynlig at vi gjør det, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sviktende sikkerhet

Lagmannsretten skriver i dommen at ulykken skyldes mangelfulle rutiner når det gjelder sikkerhetsmekanismene som skal hindre at passasjerer kommer til skade, og at svikt i disse rutinene førte til dødsulykken.

Umiddelbart etter ulykken sluttet Sporveiene å kjøre såkalte " svensketrikker" med to og to vogner koblet sammen. Ulykken skjedde i bakerste vogn på en slik trikk. For å unngå at noe liknende skulle skje igjen ble også dørmekanismen på trikkene bygd om. For ett år siden ble de 50 år gamle trikkene utrangert, og de er ikke lenger å se i Oslos gater.

Føreren lettet

Føreren av trikken var også tiltalt i saken. Hun ble frikjent for forholdet om brudd på straffeloven, men funnet skyldig i å ha brutt veitrafikklovens bestemmelse om hensynsfull og aktpågivende ferdsel i trafikken.

Trikkeførerens advokat, Harald Stabell, sier til TV2 Nettavisen at hun er lettet og glad for at hun ble frikjent for tiltalen om uaktsomt drap, og for at hun ikke fikk ubetinget fengselsstraff. Ulykken har vært en enorm belastning for kvinnen.

- Enorm belastning

- Først tre uker før denne kjennelsen klarte hun å passere Holbergs plass igjen, med instruktør. Men på grunn av at hun dermed gjenopplevde den grufulle hendelsen, måtte hun sykemeldes igjen. Ulykken har plaget henne hver eneste natt, sier han.

Kvinnen erkjente ikke straffskyld, og hadde ønsket at hun ble frifunnet også for tiltalen om brudd på vegtrafikkloven.

- Vi vil vurdere å bringe saken videre, sier Stabell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.