RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må redegjøre om laksefiske

Sist oppdatert:
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har bedt Forsvarsstaben komme med en redegjørelse om hæroffiserene som tok i mot gratis laksetur av Thales, samtidig som Forsvaret forhandlet med leverandøren.

Forsvarsministeren har etter TV 2 Nettavisens avsløringer også tatt kontakt med Regjeringsadvokaten og bedt om bistand for å få vurdert de juridiske sidene ved offiserenes laksefiske med Thales i Orkla.

Dette har lederen for forsvarsvarskomiteen på Stortinget, Marit Nybakk (Ap), tidligere tatt til ordet for i TV 2 Nettavisen.

Siemens
Krohn Devold har bedt om at redegjørelsen omfatter både Thales og Siemens, som ifølge VG har tatt for mye betalt for levering av datautstyr til Forsvaret.

- Departementet avventer nå redegjørelsen og oppfølging av denne, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold i et skriftlig svar på spørsmål fra SVs Siri Hall Arnøy.

Smøring
Hall Arnøy har bedt om svar på hva forsvarsministeren vil gjøre for å sikre at smøring ikke forekommer i forbindelse med innkjøp i Forsvaret.

Hun viser til TV 2 Nettavisens avsløringer om at offiserer i Hæren ble påspandert laksetur i samme periode som Hæren forhandlet med Thales om en million-kontrakt til den kommende NATO-øvelsen. Hæren tok direkte kontakt med Thales, i strid med Forsvarets eget anskaffelsesreglement.

- Saken er egnet til å vekke mistanke om smøring, skriver stortingsrepresentanten.

Etiske retningslinjer
I svaret viser Krohn Devold til Forsvarets etiske retningslinjer for kontakt med leverandører, der det blir slått fast at «ingen tjenestemann må for seg selv eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren ment til å påvirke hans tjenestelige handlinger..».

- Dette omfatter alle som er ansatt i Forsvaret, ikke bare de som til daglig arbeider med anskaffelser, understreker Krohn Devold.

I svaret påpeker hun på at Generaladvokaten bistår Forsvarets gransking av Thales-saken, og at det vil bli gjennomført avhør av de høyt rangerte offiserene som lot seg påspandere fisketur.

I påvente av utredningen er kontraktsinngåelsen med Thales stilt i bero, svarer Krohn Devold.

Gratisturer ulovlig
Statsråden viser til at det ifølge Forsvarets anskaffelsesregelverk ikke er tillatt å la Forsvarets forretningsforbindelser eller mulige forretningsforbindelser betale for reise og opphold.

- Det følger av retningslinjene at alle reise- og hotellutgifter i forbindelse med utførelse av tjenesten skal betales av forsvaret, skriver hun.

Her kan du lese hele svaret.

Alvorlig
I Stortingets spørretime onsdag understreket Krohn Devold at hun ser svært alvorlig på påstandene om at Siemens har overfakturert en IT-kontrakt med Forsvaret.

Forsvaret setter nå i gang full revisjon av Siemens regnskapstall. Det er også satt i gang undersøkelser om flere forsvarstopper har latt seg smøre av Siemens, skriver VG.

En innleid konsulent har fått sparken, og en annen konsulent og oberst granskes i denne saken.

Seks hæroffiserer er fortsatt under gransking for å ha latt seg smøre av Thales.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere