*Nettavisen* Nyheter.

Må rive 60 dusjer etter legionella

Sykehuset Telemark stenger og river 60 dusjer etter at de ikke har greid å bli kvitt legionella-smitten som ble oppdaget i begynnelsen av oktober.

27.10.05 13:49

Det opplyser Per Urdahl, klinikksjef ved medisinsk klinikk ved Sykehuset Telemark i Skien, til TV 2 Nettavisen torsdag.

To pasienter ble smittet av legionella-bakterien i begynnelsen av oktober, og det viste seg raskt at de trolig var smittet på sykehuset.

Tar ingen sjanser
Omfattende bakteriesporing og rensing av vannanlegget på sykehuset ble iverksatt. Da en ny prøve fortsatt viste smitte i vannanlegget, har sykehuset nå valgt å stenge 60 dusjer.

- En prøve som ble tatt etter siste rensing viste en ørliten vekst av bakterier. Vi kan derfor ikke garantere at smitten er borte, og tør ikke ta sjansen, sier Urdahl.

Nå går sykehuset drastisk til verks.

- Vi har i dag valgt å stenge alle dusjer på to sengeposter. Det dreier seg om cirka 60 dusjer. Vi skrur av dusjgarnityret, og kaster det, monterer nytt garnityr og klorerer anlegget på nytt, sier Urdahl.

Pasientene på de to sengepostene vil være uten dusjer i 36-48 timer.

- Pasientene må vaske seg i håndvasker, men det utgjør ikke noen medisinsk eller hygienisk problem, forsikrer Urdahl. Sykehuset mener det ville bety større belastning for pasientene om sengepostene ble stengt i sin helhet, og velger derfor bare å stenge dusjene.

Går lengre
Ifølge Urdahl gjør sykehuset nå mer enn det nasjonale forskrifter krever.

- Vi varmebehandler vannet på 70 grader i stedet for på 65 grader og i 30 minutter i stedet for i fem minutter. I tillegg kartlegger vi alle vannrør i den delen av sykehuset der bakterien er påvist. Hvis vi finner blindrør, må vi i verste fall rive vegger for å eliminere dem, fordi de kan inneholde bakterier, sier Urdahl.

Denne prosessen vil ta fra seks til åtte uker, men dusjene vil holdes åpne i perioden, og det vil bli tatt vannprøver jevnlig.

I tillegg vil sykehuset skaffe seg et vannrenseanlegg som flere sykehus i USA har hatt suksess med.

De to legionella-smittede pasientene er begge på bedringens vei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.