RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må selge sex for abort

Sist oppdatert:
Utenlandske prostituerte som blir gravide, får ikke abort-støtte i Norge.

Hvert år blir cirka 40 prostituerte i Oslo gravide. Kampen om horekundene har ført til mindre forsiktighet blant utenlandske prostituerte. Hvert år gjennomføres titalls aborter ved Ullevål universitetssykehus.

- Prostitusjonsmarkedet blir stadig tøffere, og vi opplever i økende grad at utenlandske prostituerte blir gravide som et resultat av at de aksepterer mer. Hvert år er det rundt 40 utenlandske prostituerte som tar abort ved Ullevål, sier Liv Jessen til iOslo.no. Hun er leder for Prosenteret, et nasjonalt kompetansesenter for prostituerte.

I Oslos gater har antall prostituerte økt med 142 personer, fra 562 i 1991 til 704 i 2005. En stadig hardere konkurranse fra utenlandske prostituerte fører til lavere priser og større toleranse for å strekke grenser.

Mange prostituerte tilbyr samleie uten beskyttelse, noe som igjen fører til graviditeter de må finansiere selv. Mange av dem har ikke råd.

Må ha kvittering
Én abort ved Ullevål universitetssykehus koster 7000 kroner. Før et inngrep utføres, må pasienten vise kvittering som dokumentasjon på at regningen er betalt. Uten gyldig betalingsbevis utføres ikke abort. I fortvilelse har det forekommet at noen av de prostituerte har forsøkt å få til gratis abort, uten hell. Konsekvensen er som regel at de må ut og prostituere seg ytterligere for å få råd til aborten.

- Når jentene blir gravide, får de en ekstra økonomisk byrde. En abort koster 7000 kroner på Ullevål, og mange av dem har ikke råd til å betale. Valget er heller ikke enkelt, for en må ta stilling til to onder der det egentlig bare er én løsning. De som ikke kan betale for seg, prostituerer seg ytterligere for å få råd til regningen, noe som bare kan karakteriseres som tragisk, sier Jessen.

Ullevål universitetssykehus viser til taushetsplikten og ønsker ikke å kommentere antall aborter som utføres på utenlandske prostituerte. De ønsker heller ikke å si noe om de mener aborttallene er oppsiktsvekkende i forhold til antall gateprostituerte.

- Disse tallene ønsker vi ikke å gi en kommentar på. Det har med taushetsplikt å gjøre, sier informasjonsrådgiver Rune Akselsen til iOslo.no.

Må betale abort selv
Utenlandske prostituerte opplever det svært problematisk å bli gravide, spesielt ettersom de fleste gateprostituerte er borgere fra Nigeria og østeuropeiske land. Disse personene har ingen rettigheter i forhold til det norske helsevesenet, og må derfor betale for aborten selv.

- Mange av de prostituerte som blir gravide opplever det som en stor belastning. Vi får mange som henvender seg til oss i fortvilelse. De opplever også at de får lite hjelp til problematikken, ettersom de ikke har rettigheter på lik linje som med norske borgere eller mennesker bosatt i EU- eller Schengen-områdene. De nigerianske prostituerte må betale for aborten selv, forteller Jessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere