Gå til sidens hovedinnhold

- Må sette en grense

Forsikringsselskapet If innrømmer at retningslinjene ikke er feilfrie, men står likevel på sitt i saken til Julie.

- Vi må sette en grense ett sted, og våre eksperter har kommet til at denne settes på 1000 gram, sier leder for personforsikringer i If, Marianne Hartvig, til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker samtidig at det er vanskelig å lage en god reservasjonstekst som omfatter riskene ved premature fødsler.

- Reservasjoner generelt settes på konkrete, avgrensede og objektiviserbare diagnoser, sier hun.

- Betyr det at et barn som veier 1001 gram vil få forsikring, men ikke ett på 999 gram?

- I praksis, ja. Men dette er retningslinjer, ikke absolutte krav. Hvis de skal fravikes, må det diskuteres i helseteamet vårt. Det er klart at hvert barn er forskjellig. Vi bruker i dag fødselsuke i tillegg til vekt i grensetilfellene, sier Hartvig.

Ifølge overlege Rolf Lindemann ved Nyfødtavdelingen på Ullevål universitetssykehus spiller vekt ingen rolle i forhold til risikoen for å få varige men. Han kritiserer forsikringsselskapene for sine indikatorer. Hvor lang tid barna har i mors liv, er en langt bedre indikator, ifølge Lindemann.

Hartvig i If sier dette er ny informasjon for henne.

- Vår oppfatning har vært det motsatte. Men vi er alltid interessert i utfordre våre retningslinjer, så det vil være interessant å vurdere dette opp mot Lindemanns uttalelser, sier Hartvig til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor kan dere ikke tilby prematurfødte barn livsforsikring med forbehold om uførhet?

- Vi har bare holdt på med barneforsikring i halvannet år. Vårt tilbud inkluderer forsikring på uførhet, som kan komme av konsentrasjonsvansker og lærevansker. Dette er noe av grunnen til at vi må være noe strengere med premature barn, sier hun.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her