*Nettavisen* Nyheter.

Må stoppe manet-testen

Ny forskningslov setter en stopper for ny brennmanetkrem.

26.07.07 10:53

Side2 skrev igår om blindtesten av maneter på Universitetets marinbiologiske stasjon i Drøbak.

Om manetene
Manetene Cyanea capillata og Cyanea lamarkii er ikke klassifisert som farlige.

De vanligste symptomene etter møte med disse manetene kan være en umiddelbar brennende smerte i det affiserte området, etterfulgt av kløe og hudirritasjon.

Det kan forekomme røde, hovne striper på kontaktstedene, og dette kan senere utvikle seg til blemmer og eventuelt også sår.

Noen opplever allmennsymptomer i form av kvalme, muskelsmerter og tungpustethet, samt en fornemmelse av sammensnøring i brystet.

Noen mennesker vil også kunne reagere med sjokkutvikling på grunn av allergi/hypersensitivitetsreaksjoner mot brennmaneter.

Kilde: UiO

Les mer her: UiO søker forsøkspersoner

Forsøket som etter planen skulle funnet sted torsdag klokka 14.00 er nå utsatt.

Ny lov
1 juli 2007 kom en ny norsk lov om registrering av kliniske studier, og metoden manetforskerne vil bruke må først godkjennes i Norge.

- Brennmanetprotokollen vi skal bruke er tidligere blitt benyttet i andre publiserte studier i USA, men den er så langt ikke godkjent eller gjennomgått i Norge av Den nasjonale forskningsetiske komité, sier Torgrim Andersen, som er en av arrangørene bak forsøket.

Den doble blindtesten med manet og solkrem er derfor utsatt til protokollen og studien er gjennomgått og godkjent av komiteen.

- Det er fordi vi da også kan publisere resultatet fra testen i Norge.

Ny krem
Formålet med testen er å undersøke hvor effektiv den nye solkremen SunCare sol- og brennmanetbeskyttelse er mot brennmanetene Cyanea capillata og Cyanea lamarkii, som er de vanligste brennmanetene i Norge.

- Testpersonene får smurt du inn SunCare sol- og brennmanetbeskyttende krem på et begrenset område på den ene armen, og dernest et tilsvarende lag med vanlig, vannfast solkrem krem som placebo på den andre armen, sier Torgrim Andersen til Side2.

På spørsmålet om ikke dette forsøket et smertefullt, ler han.

- I den ene armen skal man i hvert fall føle smerte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.