*Nettavisen* Nyheter.

Må svare på nye og konfronterende spørsmål

Foto: Roald, Berit (NTB scanpix)

Torsdag fortsetter advokat Mette Yvonne Larsen eksaminasjonen av den fornærmede 16-åringen i Vågå-saken.

11.10.12 06:46

Lillehammer (NTB): Torsdag må den 16 år gamle jenta som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) på ny svare på konfronterende og kritiske spørsmål i retten.

Rettsprosessen fortsetter torsdag morgen der den noe for tidlig ble avbrutt onsdag – med forsvarer Mette Yvonne Larsens utspørring av jenta som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i en toårsperiode. Det er ventet at Larsen vil bore mer i de delene av jentas forklaring hun mener stemmer dårlig overens med andre funn politietterforskerne har gjort.

Ifølge VG Nett vil jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal be tiltalte om å flytte seg, slik at 16-åringen slipper å se på ham under utspørringen.

Forsøker å etablere tvil
Tiltalen mot Øygard bygger i stor grad på forklaringen jenta har gitt om hvordan hun befant seg i et slags kjæresteforhold, med en ikke uvesentlig seksuell komponent, med den 36 år eldre mannen. Forsvaret ønsker derfor å svekke hennes forklaring så mye som mulig i forsøket på å etablere tilstrekkelig tvil til at ordføreren må frikjennes.

Har varslet erstatningskrav
Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, vil deretter få anledning til å eksaminere sin klient. Hun vil etter alt å dømme konsentrere utspørringen rundt forhold som har betydning for en eventuell utmåling av oppreisningserstatningen hun krever. 16-åringen har varslet et erstatningskrav på 260.000 kroner.

Etter en kort runde med oppfølgingsspørsmål fra aktoratet, er det duket for Øygards forklaring. Det kan fort drøye til etter lunsj før han får innta vitneboksen. (©NTB)

Fikk besøksforbud etter trusler mot Øygard

Lillehammer (NTB): Politiet ila to menn i tjueårene besøksforbud etter at de truet Rune Øygard utenfor rettssalen i Lillehammer onsdag.

De to mennene ble sent onsdag kveld ilagt besøksforbud overfor Rune Øygard og kona hans. Forbudet omfatter å nærme seg eller på noen måte ta kontakt med Øygard.

– De har også forbud mot å oppholde seg i, utenfor eller i nærheten av Lillehammer tinghus fram til 10. november, opplyser operasjonsleder Arvid Røste i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

De to mennene meldte seg selv ved 20-tiden onsdag kveld. Etter at de tidligere samme ettermiddag ventet utenfor tinghuset i Lillehammer og ropte trusler da overgrepstiltalte Rune Øygard kom ut, har bildene av opptrinnet blitt vist landet rundt.

De framsto som svært aggressive og ropte blant annet «ikke glem oss, vi glemmer ikke deg» til den overgrepstiltalte ordføreren.

Både aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter og Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, reagerte kraftig. Senere på dagen anmeldte Larsen saken til politiet.

Ut ifra bildene av mennene som var blitt spredt i mediene, var politiet klar over hvem de to var.

– De framsto som to angrende syndere som hadde innsett at de hadde gjort noe dumt da de ankom politiet, sier Røste.

Advokat Mette Yvonne Larsen fortalte onsdag kveld at Øygard også var blitt utsatt for ubehagelige telefoner på nattetid etter at rettssaken startet tirsdag.

– Det er en stor belastning for ham å sitte her. Han er tiltalt, men ikke dømt, og vi skal huske på at han har lange dager i retten. Han må høre på mye som han ikke er enig i og skal altså i tillegg bli utsatt for en mobb på nattetid som ikke har folkeskikk, sa Larsen til TV 2. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.