RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må tigge etter mannens død

(Foto: Henrik Færevåg)
Sist oppdatert:
- Jeg ber om hjelp for min datters skyld, sier Sylvia Eliassen (27).

(iBergen.no) - Det er ikke mulig for meg å synke dypere, men jeg har ikke noe valg. Jeg ønsker at Sarah (2) skal få en normal oppvekst og en skikkelig oppdragelse. Uten hjelp fra snille mennesker blir vi sosialklienter og det ønsker jeg for alt i verden å unngå, sier Sylvia Eliassen.

Manglet gjeldsforsikring
Den 16. august forandret livet hennes seg. Da ble hun enke. På et øyeblikk ble tilværelsen for henne og datteren snudd opp ned - og det er ingenting hun kunne gjort annerledes for å unngå det. Bortsett fra å gjeldsforsikre seg.

- Vi var på vårt absolutt lykkeligste. Alt gikk vår vei. Tor Magne (30) hadde sluttet i jobb hos et velrenommert taktekkerfirma. Han startet sin egen bedrift, et enkeltmannsforetak. Full av pågangsmot gikk han til verket i mars. Det gikk over all forventning. Pengene strømmet inn og jobbene likeså. Han hadde ti forskjellige anbud han skulle begynne på i tur og orden, forteller Sylvia Eliassen uten bitterhet i stemmen.

Det falleferdige huset de kjøpte i Lindås like før datteren ble født hadde han fikset, bare småting gjensto. Arkitekttegningene lå klare for utvidelse.

- Selv hadde jeg fått jobb etter at Sarah kom i barnehage. Jeg skulle ordne med nye forsikringer den dagen. Endelig hadde vi råd til annet enn villaforsikring. Gjelds-, uføre- og livsforsikring sto på listen. Men så fikk jeg en mail om kvelden. Jeg hadde fått jobb som demonstrasjonsselger og skulle på min første jobb, forteller hun.

- Jeg slo av mobilen siden det var første dag. Men jeg skjønte med en gang at noe var galt da min far kom løpende. Sarah, tenkte jeg, det var hennes andre dag i barnehagen.

Ingen krisehjelp
Tor Magne Reinertsen ble bare 30. Han falt fra et stillas og døde av store hodeskader den 16. august i år.

- Jeg skjønner ikke hvordan jeg kom igjennom den første tiden. Vi var så lykkelige. Han var den perfekte far og mann, sier hun.

Hvis det kommer en indikasjon på at et nesehjul ikke åpner seg i et fly får passasjerene tilbud om krisehjelp. Hun har ikke hatt noen til å hjelpe henne.

- Ingenting. På sykehuset sa de at kriseteamet hadde tatt fri for helgen. Det kom en psykiatrisk sykepleier på besøk like før begravelsen, men jeg orket ikke, ikke da.

I stedet fikk Sylvia en telefon fra en av mannens leverandører av materialer tre dager etter begravelsen. Om hun kunne dra til byggeplassen der mannen var falt ned for å samle opp materialene han hadde igjen og komme tilbake til dem med dem.

Måtte avslutte mannens firma
Hun hadde ingen peiling på driften av firmaet. Bare at han gjorde det godt og at de hadde levd litt på forskudd, unt seg en god ferie og feiret mannens 30-årsdag. Det var ingen problemer. Men det ble det fort når mannens inntekt stoppet og regningene på forhåndsskatt, moms og leveranser kom.

- Jeg måtte avslutte firmaet hans, noe som virket som en endeløs gange fra kontor til kontor og telefon etter telefon. Tele 2 sendte en regning på 1000 kroner for brutt kontrakt. Jeg ringte og spurte om de virkelig så på brå død som et kontraktsbrudd, sier hun.

- Jeg måtte ringe tilbake på mandag. De kunne ikke avgjøre det der og da, ble jeg fortalt.

- Jeg gikk i kjelleren og måtte ha hjelp, sier den modige kvinnen som endelig fikk noen å snakke med, en sykehusprest som har vært helt fantastisk og en psykolog hun fortsatt går til.

Må selge huset og bilen
For å avvikle firmaet måtte hennes uføretrygdede far ta opp et lån på 750.000 kroner. Det koster å starte opp for seg selv. Sammen med huslånet skyldte hun til sammen 2,4 millioner og ifølge takstmannen ville hun ikke få mer enn 2 mill for huset, siden det gjensto en del arbeider.

- På sosialkontoret får jeg beskjed om jeg først vil få hjelp når jeg har solgt bilen og huset. Da har jeg 500.000 i gjeld og ingen eiendeler. Da er sosialen eneste utvei. Ettersom jeg er sykemeldt og vil bli det en stund kan det fort bli en endelig løsning og det frykter jeg mer enn alt, sier Sylvia.

- Det er helt utrolig at det er mulig å gå fra en sorgfri tilværelse til denne elendigheten på noen uker, sier hun.

- Jeg er ikke bitter, jeg skylder ingen for Tor Magnes død, men for andre som er kommet i samme situasjon skulle jeg ønske at det fantes et sted å gå for å få hjelp. For å få råd. Jeg vet at dersom jeg ikke hadde hatt Sarah så hadde jeg ikke sittet her og snakket med deg, sier hun.

Opprettet giverkonto
- Jeg får 16.000 i trygd og banken lar meg foreløpig slippe unna med å betale 9000 i måneden i renter. Inntil videre klarer jeg det. Forhåpentligvis får jeg en jobb når jeg ikke lenger er sykemeldt. Så lenge Sarah har mat er jeg fornøyd, men jeg vet at for å komme meg videre må jeg ha hjelp, kanskje det er noen bedrifter eller mennesker der ute som vil hjelpe oss, sier Sylvia.

Hun har nå gått til det skritt å opprette en egen gavekonto i ren desperasjon, der folk kan bidra.

- Jeg frykter dette gjelder mange gründere. I begynnelsen spares det på alt og døden er ikke det første en tenker på som 29-åring. Tipper det er mange som kjenner seg igjen.

- Pengene som eventuelt kommer inn går bare til huslånet, og kontoen vil bli stengt dersom det kommer inn for mye penger. Hvis noen vil sjekke om dette går riktig for seg kan de også ta kontakt med Sparebanken Vest på Sotra, sier en desperat, men besluttsom Sylvia Eliassen på Hjelmås.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere