RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Magisk St. Hans-natt

Sist oppdatert:
Sankt Hans-feiringen er en av de aller eldste festeskikkene vi har i Norge. Hvordan feirer du? Send bilder og fortell til vaktsjef@nettavisen.no.

I riktig gamle dager feiret nordmenn dagen fordi solen stod på sitt høyeste den 23. juni. Man feiret solen for å fremme fruktbarhet og liv for å få en god grøde. Her kan du lese om sommersolverv , som i år var 21. juni.

- Feiringer av Midsommernatten hviler på to tradisjoner. Den ene er en katolsk markering av Johannes døperens fødselsdag. Den andre og eldste er en hedensk markering av solsommerverv, forteller lektor i kulturhistorie Lise Esborg ved Universitetet i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Overlevde alle hindringer
Ved reformasjonen i 1537 prøvde den katolske kirken å endre den hedenske Midtsommernattsfesten til en katolsk fest for apostelen Johannes. Det eneste de klarte å endre var navnet på feiringen, som ble til Sankt Hans og Jonsok. Festen har blitt feiret på lignende måte i hundrevis av år, som er noe av det unike ved markeringen.

- Det morsomme med feiringen, er at folk feirer den likedan i år som for mange hundre år siden. Sankt Hans-feiringen overlevde også pietismen på 1700-tallet, sier Esborg.

På 1770-tallet prøvde pietistene å utrydde katolske helligdager. De klarte å endre Sankt Hans som fridag og helligdag, men de mislyktes med å stoppe feiringen av dagen.

Fortryllende fruktbarhet
Det er mye folketro knyttet til dagen, og det meste er grunnet i gammel tankegang om fruktbarhet. De fleste skikkene går på vern av liv og livskaping.

- Det er en løfterik tid som er knyttet til å fremme en økning av grøden. Dagen hadde en livgivende og fornyende effekt, sier Esborg.

I et land med kaldt klima har det vært viktig å feire sommeren. Dette er noe av grunnen til at feiringen har vært mer tydelig i nordiske land enn andre steder i verden.

Tollekniv mot trolldom
En gammel skikk er å samle dugg ved midtnatt. Det mente man skulle ha en legende effekt, forteller Esborg.

Sankt Hans-natta er den magiske natta. Hvis en kvinne går ut og samler sju sorter markblomster, vil hun drømme om den mannen hun skal gifte seg med.

- Man tenkte seg også at det var en farlig tid, og at heksene samlet seg på «Blokksberg», som var det høyeste fjellet i området. Her hadde heksene stevne med fanden selv.

For å verne seg mot de mørke kreftene tegnet de kors på husdøra. Mannen på gården skulle kaste tollekniven av sølv over hustaket for å beskytte husstanden.

- Ikke prøv dette hjemme! ler kulturhistorikeren.

På Vestlandet har man pleid å ha liksombryllup for barn og voksne. Dette knytter seg til fruktbarhet, ettersom barn og unge representerer det spirende liv, forteller Esborg.

I Nord-Norge kler man seg gjerne ut som trollkjerringer og springer rundt bålet både forlengs og baklengs. Les mer om feiringen i ulike steder av landet fredag.

Hvordan feirer du Sankt Hans, Midtsommernatt eller Jonsok?

Send inn bilder fra din Sankt Hans-feiring til vaktsjef@nettavisen.no

Les flere sommersaker her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere