Magnetiske kreftpiller

Tenk deg pillekapsler som blir styrt av legen rett inn i kreftsvulster, nesten uten å gi bivirkninger. Dette kan bli en realitet i løpet av noen år.

Et stort problem med medisiner, spesielt giftige medisiner som kreftmedisiner, er at man ikke får de til å virke kun der de skal. Dette er en av hovedårsakene til farlige og plagsomme bivirkninger. Ny forskning på medisiner som inneholder magnetiske partikler, kan løse dette problemet.

Styres med magnet
Andrew Harrison ved universitet i Edinburgh forteller til tidsskriftet Nature at de jobber med denne spennende teknologien. Utgangspunktet er en bakterie med navnet Magnetospirillum Magnetotacticum som faktisk produserer mikroskopiske rustpartikler.

Disse småpartiklene kan man så legge inne i medisinkapslene, og benytte utvendige magneter til å styre medisinene dit man vil. I tillegg til kjemoterapeutiske medisiner, viktige i kreftbehandling, ser han også for seg å bruke denne teknologien til giktmedisiner.

Positive forskere
Dette er imidlertid ikke noe vi vil oppleve på sykehusene i nærmeste framtid. Problemene er å få produsert nok av rustpartiklene. Et annet potensielt problem er at partiklene kan klumpe seg sammen å skape blodpropp.

På tross av dette er Harrison positiv. Genetikere har allerede funnet genene for rustpartiklene, og de håper nå at dette kan hjelpe til å klone frem en mer robust bakteriestamme. Dette kan sikre en stabil og høy produksjon.

Det er bare et spørsmål om tid og penger før vi får dette til, avslutter Harrison.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag