Maken til hus har du aldri sett

Foto: (Arbeidets Rett/Tonje H. Løkken)

Vedgubber bygde hus av vedkubber.

04.01.12 08:54

Karene i vedgjengen på Meskano på Tynset kunne like innunder jul innvie et spesielt hus. Åtte-ni mann hadde da brukt to uker på stable opp et fiks, ferdig hus av vedkubber.

Veggene i huset er 60 centimeter tjukke, og består av to lag med vedskier på 30 centimeter. Gamle vinduer med solsvidd treverk er prikken over i'en.

250 sekker

Ved tilsvarende 250 sekker har gått med til å sette opp huset, som vil være en del av utstillinga utafor Meskano-butikken fram til sommeren.

- Når veden har tørket, blir det salg av ved etter sjølplukk-prinsippet, sier Meskano-leder Odd Uglem.

Han synes vedhuset til vedgjengen er et eksmpel til etterfølgelse.

- Det må da være helt ideelt å bygge uteplasser i hagen av ved, mener han.

Meskano er en stor vedprodusent, og dessuten regionens største attføringsbedrift.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Kagge forlag/ANB)

Norges flotteste vedstabel

Denne julen har mange funnet boken «Hel ved» under treet. I forbindelse med boksuksessen til Lars Mytting har forlaget arrangert en konkurranse. De ba folk ta bilde av sine vedstabler og sende dem inn.

Vinneren ble Inge Hådem (48) fra Aurdal, som viste solide stabletalenter. Han vant med en flott stabel som dekker ytterveggen på et hus.

Juryformann var selvfølgelig forfatteren selv. Mytting er imponert over vinneren og uttaler følgende om Hådems stabel:

«Vinneren forener nytenkning med tradisjonsrike vedstablingsdyder. Utgangspunktet er en klassisk norsk solveggstabel i ett sjikt, men veden dekker huset som en yttervegg.

Resultatet er harmonisk, med optimal plassutnyttelse. Stablingen er teknisk god. Den er nøyaktig, uten å være pedantisk. En får det inntrykk at veden skal fyres med, og ikke bare være til pynt. Kubbene er jevnlange, og tross at høyden går til takrenna er ingen tverslagt for å kompensere for skjevlegging eller helning.

Det gis ytterligere pluss for at tynne stammer også er utnyttet, og at veden er kløyvd i både grove og fine tykkelser. Vinnerstabelen inngir en lavmælt trygghet som viser at veden er bindeleddet mellom natur og bolig, og demonstrerer at kubbene også er byggeklosser for den kreative.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.