RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maktvegring i Ap og Høyre

Sist oppdatert:
Både Høyre og Arbeiderpartiet vegrer seg for å styre landet, dersom det blir regjeringskrise i høst. Lederne i de to partiene peker på hverandre, for ingen ønsker å styre landet alene, et knapt år før valget.

Jens Stoltenberg er beredt på å ta makt, men ønsker i det lengte likevel å unngå å ta den i høst. I forrige uke mer enn antydet Kjell Magne Bondevik at han kan true med å gå av, eller å stille et såkalt kabinettspørsmål, for å få neste års statsbudsjett i havn.

- Fordi at en regjering kan aldri gi fra seg enn sånt virkemiddel, sa Bondevik etter at han hadde holdt innledning på årsmøtet til sine partifeller i Akershus i forrige uke.

Ap peker på Høyre
Arbeiderpartiet har imdidlertid ingen planer om å bøye av for trusselen fra Bondevik, og dersom den skulle føre til regjeringskrise peker Stoltenberg på Høyre og Erna Solberg som ny statsminister.

- Jeg mener at det er like sannsynlig med en ren Høyre-regjering som en ren Ap-regjering, sier Stoltenberg til TV 2.

Den ferske Høyre-lederen bør dermed allerede nå forberede seg på å danne sin første regjering og bli statsminister, i tilfelle det skulle bli regjeringskrise, mener Stoltenberg.

Høyre peker på Ap
Men om dagens regjering blir kastet i høst, er ikke Erna Solberg særlig lysten på å ta med seg en ren Høyre-regjering til slottet.

- Det er ingen tvil om at partier som bidrar til å felle en regjering, må i så fall også være med på å ta ansvar for å være med på å etablere en ny regjering, sier Ermna Solberg til TV 2.

Strateger i Høyre mener det er underlig av Stoltenberg å peke på Høyre ved en eventuell regjeringskrise, så lenge Arbeiderpartiet er Stortingets største parti.

- Det er faktisk ganske viktig at man har ansvaret foran seg når man eventuellt bidrar til å felle en regjering, sier Erna Solberg til TV 2.

Ap mangler støtte
Arbeiderpartiet er det største partiet på Stortinget, med 43 mandater mot Høyres 38. Men dette er ikke alene nok til at Stoltenberg uten videre er villig til å overta som statsminister. Ap-ledelsens begrunnelse for å vegre seg mot å ta over etter en eventuell regjeringskrise er at partiet ikke har noe flertall bak seg i Stortinget.

- Høyre jo har et flertall for den politikken denne regjeringen ble dannet på, nemlig Sem-erklæringen. Det er et flertall av partiene som har støttet den og da har de et politisk grunnlag, sier Stoltenberg.

Etter Ap-strategenes oppfatning vil Høyre-leder Erna Solberg derimot kunne regjere med støtte fra et flertall av Venstre, KrF og Frp fram til stortingsvalget høsten 2005.

Dobbelt krise for Bondevik
Ingen verken i regjeringspartiene eller Arbeiderpartiets ledelse vil utelukker at det kabinettspørsmålet Kjell Magne Bondevik langt på vei har forhåndsvarslet at kan komme, dersom forhandlingene om statsbudsjettet i Stortinget bryter sammen, og utløser et kabinettspørsmål fra Bondevik, vil føre til regjeringskrise. Men det er ingen stor uro i Ap for at det skjer.

Bondevik har nemlig ingenting å tjene på å kaste kortene, hevdes det. Dersom Samarbeidsregjeringen går av ett år før valget, vil Ap bruke det for alt det er verdt, og hamre inn overfor velgerne at dette er det endelige beviset på at de borgerlige partiene ikke kan styre.

Hvis Bondevik går av, vil et regjeringsalternativ på borgerlig side være null verdt foran valget neste høst, argumenteres det. Dette vil samtidig bidra til å styrke mulighetene for en flertallsregjering av Ap, SV og Sp etter neste valg, er analysen.

Bøyer ikke av
Etter det TV2 Nettavisen erfarer er Ap ikke innstilt på å bøye seg for et eventuelt kabinettspørsmål på statsbudsjettet. Fra Aps side mener man at det mest logiske er at Bondevik stiller et eventuelt kabinettspørsmål til Frp, som bidro til å innsette regjeringen.

Signalene fra Ap kommer etter at også Frp-ledelsen har gjort det klart at Frp ikke vil redde Bondevik hvis budsjettforhandlingene faller sammen.

Både statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Per-Kristian Foss har allerede pekt på at det kan bli aktuelt å stille kabinettspørsmål på budsjettet, men blir med dette hardt presset av både Frp og Ap gjennom forhandlinger i Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere