RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Målungdom dømt til fengsel

Sist oppdatert:
Alle de seks som var tiltalt for medlemsjuks i Norsk Målungdom, ble onsdag dømt til ubetinget fengsel. I tillegg må de tilbakebetale 2,9 milloner.

Tre av de seks fikk et halvt års ubetinget fengsel. To andre ble dømt til 120 dagers ubetinget fengsel, mens den siste fikk 120 dagers fengsel, hvorav 30 dager betinget.

Må tilbakebetale 2,9 milliioner

Oslo tingrett fant det skjerpende at de tiltalte tok aktiv del i et organisert system for juks.

I tillegg til fengselstraffene ble Norsk Målungdom dømt til å tilbakebetale 2,9 millioner kroner til staten. Organisasjonen ble også ilagt en foretakstraff på 100.000 kroner.

Forsvareren til Norsk Målungdom, advokat Harald Stabell, sier til TV 2 at de vurderer å anke dommen.

- Først og fremst er de lettet over at domstolen gikk så mye ned på straffen i forhold til aktors påstand. Det er jo en streng straff, i alle fall for falsk forklaring, og spørsmålet er hvorvidt man kan trekke inn bedrageri og bedrageripraksis i en sak som denne, sier Stabell.

- Når det gjelder organisasjonen så fikk jo de en enda større reduksjon i straffen ved at man reduserte boten fra 400 000 til 100 000 kroner. De slapp også renter på tilbakebetalingsbeløpet - så de er fornøyd med det. Men de vil vurdere spørsmålet om anke, sier advokaten.

Krevde ett års fengsel

Aktor, førstestatsadvokat Roald Angell i Økokrim, la under rettssaken i Oslo tingrett ned påstand om ett års fengsel for tre av de seks tiltalte, samt tilbakebetaling av drøyt 3,1 millioner kroner.

I tillegg la han ned påstand om 400.000 kroner i bot.

- De visste at de ikke fylte kravene til støtte og handlet derfor med forsett. De gjorde det gjentatte ganger, og jukset var organisert og planlagt. At de fikk langt mer penger enn de skulle hatt, skyldtes ikke uaktsomhet og dårlige rutiner, sa Angell under rettsaken.

Aktor la ned påstand om ett års fengsel for tre av de tiltalte. For de tre andre var påstanden åtte måneder for en av dem, og ni måneder for de to andre. For samtlige var påstanden at tre måneder av straffen skulle gjøres betinget.

- Følte meg bundet

Før rettssaken startet, hadde samtlige nektet straffskyld for forholdet.

Da det hele kom i gang, var derimot tonen en annen. Samtlige av dem erkjente da straffskyld.

- Jeg var i en situasjon der jeg følte meg bundet av en sterk lojalitet til organisasjonen og til saken. Vi risikerte å måtte legge ned organisasjonen. Jeg kunne ikke annet enn å si ja, men med mål om å skulle få slutt på praksisen, sa en av de tiltalte i sin forklaring.

De seks tiltalte hadde alle sentrale posisjoner i Målungdommen fra 1997 til 2001 og ble opprinnelig krevd for til sammen nesten 10 millioner kroner i erstatning. Under rettsaken frafalt imidlertid aktor det personlige erstatningskravet.

Det er oppblåste medlemstall, falske underskrifter og medlemslister som var bakgrunnen for at det omfattende medlemsjukset i Norsk målungdom. Jukset ble avslørt av to tidligere medlemmer i organisasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere