RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix)

Målungdom erkjenner skyld

Sist oppdatert:
Alle de seks som er tiltalt for medlemsjuks i Norsk målungdom erkjente straffskyld da rettssaken mot dem startet mandag.

De seks har tidligere nektet straffskyld, men alle svarte "ja" på skyldspørsmålet da Oslo tingrett mandag innledet hovedforhandlingen i saken.

- Jeg var i en situasjon der jeg følte meg bundet av en sterk lojalitet til organisasjonen og til saken. Vi risikerte å måtte legge ned organisasjonen. Jeg kunne ikke annet enn å si ja, men med mål om å skulle få slutt på praksisen, sa en 26 år gammel kvinne i sin forklaring, ifølge NTB.

Hun var daglig leder i 1998, og var blitt fortalt at overrapportering av medlemsantallet hadde vært praksis i Norsk målungdom i mange år og at dette heller ikke var uvanlig blant de andre barne- og ungdomsorganisasjonene.

Kreves for 10 mill.
Alle de seks tiltalte hadde sentrale posisjoner i Målungdommen fra 1997 til 2001. Nå kreves de for til sammen nesten 10 millioner kroner.

Oppblåste medlemstall, falske underskrifter og medlemslister var bakgrunnen for at det omfattende medlemsjukset i Norsk målungdom ble avslørt av to tidligere medlemmer i organisasjonen.

Ubetinget fengsel
De seks tidligere tillitsvalgte er tiltalt for falsk forklaring, som har en strafferamme på to års fengsel.

- Jeg kan generelt si at det skal reageres med ubetinget fengsel i denne type saker, har førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim tidligere uttalt til TV 2 Nyhetene.

Førstestatsadvokat Arnt Angell er aktor, mens advokat Harald Stabell forsvarer de seks tiltalte.

Store personlige krav
Det totale beløpet målungdommen lurte til seg er, ifølge tiltalen, 4,4 millioner kroner. Likevel er altså kravene mot de tiltalte satt til nesten 10 millioner kroner til sammen fordi de ansvarlige i Målungdommen er såkalt solidarisk ansvarlig for kravene.

To av de tiltalte kreves for 2,4 millioner kroner hver. En 26 år gammel kvinne kreves for 1,9 millioner, en 26 år gammel mann for 1,2 millioner, en for 1 million og den siste tiltalte kreves for 900.000 kroner.

Stabell har varslet at han i retten vil bestride erstatningskravene fordi han mener staten ikke har lidt noe tap.

Det er satt av to uker til saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere