RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mandag er Oslo Europas maktsentrum

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)
Sist oppdatert:
Aldri har så mange EU-ledere vært samlet her i landet. Slik vil du merke det.

OSLO (NTB-Trygve Bergsland): Europas statsledere og regjeringssjefer vil mandag innta Oslo i forbindelse med nobelprisutdelingen. Aldri har så mange EU-ledere vært samlet her i landet. Politiet har sikkerhetsopplegget klart.

EU-topper fra 27 land
EU-president Van Rompuy har inviterte med seg alle de 27 medlemslandenes toppsjefer til Oslo mandag. Når 21 av disse ser ut til å ha takket ja, skaper det store utfordringer for sikkerheten og trafikkavviklingen.

Mange VIP-fly
Ledelsen ved Oslo lufthavn forbereder seg på utfordringene som følger med mange statsledere og mange VIP-fly, i tillegg til et enormt sikkerhetsoppbud knyttet til ankomst og landing.

Enkelte statsledere kommer søndag, ifølge Oslo politiet, men storinnrykket blir på Gardermoen mandag morgen. De aller fleste vil lande og reise ut av flyplassen ved den militære delen av lufthavnen, men det vil ikke hindre at den øvrige flytrafikken blir påvirket.

E6 og Oslo sentrum
Stabssjef i Oslo politiet Johan Fredriksen forteller at det blir flere kortesjer på E6 fra Gardermoen til Oslo rådhus, der de skal være fremme før 12.45 mandag. Statslederne, regjeringssjefene og de kongelige vil komme inn via Borggården, mens de øvrige gjestene blir loset inn i Rådhuset via sjøveien.

– Folk må regne med at flere gater bli sperret for ordinær trafikk, og det vil også bli parkeringsforbud på strategiske steder. Rådhusplassen blir stengt og trikken vil ikke få passere over rådhusplassen. Området rundt Grand Hotel vil også bli delvis avsperret, sier Fredriksen.

Stengt luftrom over Oslo
Luftrommet over Oslo er stengt mandag, men Forsvaret vil, ifølge Fredriksen, ha tre av sine helikoptre til disposisjon for Beredskapstroppen for å kunne aksjonere fra lufta dersom det blir nødvendig. Det vil også være synlig bevæpnet politi flere steder i Oslo sentrum.

Etter prisutdelingen fraktes alle VIP-personene i kortesjer gjennom byen til Gamle Logen der de møter statsminister Jens Stoltenberg til lunsj klokken 14.30. Etter at lunsjen er avsluttet 16.00 skal mange statsledere og regjeringssjefer hjem. De vil bli transporterte i kortesjer tilbake langs E6 til Gardermoen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere