Mange boikottet skoleprøver

Foreløpige tall fra Elevorganisasjonen viser at om lag 5500 skoleelever har boikottet dagens nasjonale prøver i lesing.

27.01.05 13:36

- Dette viser at dagens boikottaksjon mot de nasjonale prøvene er omfattende, kommenterer Solveig Tesdal, leder i Elevorganisasjonen.

120.000 elever
Elevorganisasjonen hadde ved 12-tiden fått inn rapporter om at så mange som 5490 elever har boikottet de nasjonale prøvene.

- Vi har fått inn rapporter fra i overkant av 100 skoler og klasser som totalt har 8375 elever. Av disse har 5490 elever boikottet dagens nasjonale prøver. Rapportene strømmer inn, så vi får et mer helhetlig bilde av situasjonen senere i dag, sier Tesdal til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker at de fleste av disse elevene allerede er knyttet til boikottaksjonen.

- Vi har fått disse rapportene fra både elevrådsledere og vanlige elever. Tallene er basert på rapporter fra skoler med elever som deltar i boikotten, så det gir ikke et helhetlig bilde av situasjonen i hele Norge, innrømmer Tesdal.

Utdanningsdirektoratet bekrefter at tallet som Elevorganisasjonen opplyser, ikke er særlig representativt på landsbasis.

I dag tar elevene i 10. klasse og grunnkurs videregående skole nasjonal prøve i lesing. På disse to trinnene er det i overkant av 125.000 skoleelever.

- Vanligvis regner man med at omlag to prosent av elevene har gyldig fravær, så det reelle tallet er omlag 120.000 elever, opplyser informasjonskonsulent Kari Anne Kvarving i Utdanningsdirektoratet.

- Positivt overrasket
- Vi synes naturligvis 5500 elever er hyggelige tall. Jeg er positivt overrasket over at så mange elever velger å trosse truslene fra skoler, direktoratet og Kristin Clemet om nedsatt karakter. Aksjonen krever mot fra elevene, og det synes jeg de har vist, mener lederen i Elevorganisasjonen.

- Hva synes du om de som valgte å aksjonenere ved å legge ut dagens nasjonale prøve på internett?

- Det er ikke en aksjonsform vi ville ha valgt. Vi tar avstand fra de nasjonale prøvene og ville sette saken på dagsorden. De som offentliggjorde prøvene i går kveld ødelegger prøvene, og det er en helt annen form for aksjon, kommenterer Solveig Tesdal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.