*Nettavisen* Nyheter.

Mange gravide på piller

Over halvparten av alle gravide har brukt reseptbelagt medisin de første tre månedene av svangerskapet.

04.03.08 14:57

(iBergen.no) Det viser en ny undersøkelse. Forskere er overrasket over de høye tallene, skriver På Høyden.

83 prosent på medisin
Undersøkelsen i regi av Folkehelseinstituttet kartla mødres bruk av medisin i en 15-måneders periode - fra tre måneder før svangerskapet fram til tre måneder etter fødsel.

I hele 83 prosent av de 100.000 undersøkte svangerskapene fikk kvinnene utlevert minst et reseptbelagt legemiddel i løpet av de 15 månedene. 57 prosent fikk utlevert medisin mens de var gravid. Medisinene omfatter både antibiotika, antidepressiv og opiater. De to sistnevnte brukes imidlertid av en mindre gruppe.

- Vi ser nå at en stor andel av kvinnene bruker reseptbelagte medikament under svangerskapet. Vi hadde ikke ventet et så høyt tall, sier Anders Engeland til På Høyden. Han er professor II ved Institutt for samfunnsmedisinske fag på Universitetet i Bergen.

Vet ikke konsekvensene
Til sammenligning har 25 prosent av fedrene i samme undersøkelse fått utlevert reseptbelagte medikamenter. Studien konsentrerte seg utelukkende om fedrenes medisinbruk tre måneder før graviditeten.

De fleste mødrene stopper med medisinene idet de oppdager at de er gravid. Om medisinbruken vil få konsekvenser for fostrenes utvikling gjenstår å se. Engeland sier til På Høyden at misdannelser er sjelden, men dersom det oppstår vil alle omstendigheter rundt svangerskapet kartlegges nøye.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.