*Nettavisen* Nyheter.

Mange har bestemt seg

Mange velgere har bestemt seg for hvem de vil stemme på. TV 2s ferske gallup viser at valgkampen påvirker i beskjeden grad.

01.09.05 19:29

Politikerne har så langt nesten ikke påvirket oss i det hele tatt. Oppslutningen om de ulike partiene er nesten akkurat som den var da valgkampen begynte.

Klar rød ledelse
Dersom det var Stortingsvalg i dag ville partiene på venstresiden fått tilsammen 94 mandater, og klart flertall på Stortinget. Arbeiderpartiet ville fått 54 (+ 9), Sosialistisk Venstreparti 27 (+ 4), Senterpartiet 11 (+ 1) og Rød Valgallianse 2 (+ 2). Kystpartiet og Venstre ville begge falt ut av Stortinget. På høyresiden ville Fremskrittspartiet fått 32 mandater (+ 6), Høyre 29 (- 9) og Kristelig Folkeparti 14 (- 8).

Nedtur i vente?
Sosialistisk Venstreparti holder fortsatt stillingen. Partiet får en oppslutning på 15,0 prosent, men dette skyldes i ekstrem grad høy oppslutning blant tidligere hjemmesittere og førstegangsvelgere.

Arbeiderpartiet går frem 0,6 prosentpoeng til 30,8 prosent. Også Rød Valgallianse står på stedet hvil med 1,8 prosent, mens Senterpartiet går frem 0,1 prosentpoeng til 6,0 prosent.

HTML EMBED

KrF mest frem
Alle endringene på målingen er klart innenfor feilmarginene, men Kristelig Folkeparti går mest frem med 0,7 prosentpoeng til 8,1 prosent. Det er fortsatt et stykke unna målsetningen partileder Dagfinn Høybråten har satt seg om en tosiffret oppslutning ved valget 12. september.

Arbeiderpartiet går frem 0,6 prosentpoeng til 30,8 prosent, Sosialistisk Venstreparti får 15,0 prosent som er uendret siden mandagens gallup. Også Rød Valgallianse står på stedet hvil med 1,8 prosent, mens Senterpartiet går frem 0,1 prosentpoeng til 6,0 prosent.

Kamp mot klokka
Venstre går frem 0,2 prosentpoeng til 3,2 prosent og har fortsatt et stykke igjen til de når sperregrensen på fire prosentpoeng. Klarer de det er de med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene, og stillingen mellom blokkene blir tettere. For Venstres leder Lars Sponheim begynner kampen mot sperregrensa å bli en kamp mot klokka, om partiet vil overleve som et parti som sitter både på Stortinget og i regjering etter valget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyre går tilbake 0,1 prosentpoeng til 16,3 prosent, Fremskrittspartiet tilbake 0,6 prosentpoeng til 17,9, mens andre partier og lister får en oppslutning på 1,0 prosent. Av dette utgjør Kystpartiet bare 0,4 prosent.

Folk bestemmer seg
Tallene viser at stadig flere velgere ser ut til å bestemme seg for hvilket parti de har tenkt å stemme på. Halvannen uke før valget oppgir hele 77 % som oppgir hvilket parti de ville ha stemt på.

Kveldens måling har TNS Gallup laget for TV 2 ved telefonintervju av i ale 1100 personer i tidsrommet 29. - 31. august.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.