Mange har forhåndsstemt

Byfolk vet hvor de skal forhåndsstemme. En uke før valgdagen har omtrent like mange stemt på forhånd som ved forrige kommune- og fylkestingsvalg.

Ferske tall TV2 Nettavisen har hentet inn, viser at mange tusen har forhåndsstemt. Dette til tross for at antall steder hvor det kan forhåndsstemmes, er betraktelig redusert sammenlignet med forrige kommune- og fylkestingsvalg. Den gang kunne vi stemme på postkontoret. Nå er det bare kommunens lokaler som gjelder.

- Det har vært oppslag om at folk ikke vet hvor de kan forhåndsstemme, men tallene tyder på at folk vet, sier Christina Søgård, informasjonsrådgiver i Bystyrets sekretariat i Oslo kommune.

Liten nedgang
Fram til fredag hadde 23.272 personer forhåndsstemt i Oslo. Dette er 2000 færre enn i 1999, da antallet var 25.250 på tilsvarende dag.

- Vi er fornøyde med oppslutningen. Oslo ligger rimelig jevnt i forhold til forhåndsstemmingen ved forrige kommune- og fylkestingsvalg. Og det selv om antall stemmesteder er redusert fra 40 til 26, sier Søgård til TV 2 Nettavisen.

I Bergen er de enda mer fornøyd.

- Vi har fått inn cirka tusen flere forhåndsstemmer så langt sammenlignet med samme periode i 1999. Den gang fikk vi inn tilsammen 21.100 forhåndsstemmer. I år regner vi med omtrent det samme antallet, kanskje mer, sier Eer Arnfinsen, leder for valgsekreteriatet i Bergen.

Tatt seg opp
I Tromsø hadde de lørdag fått inn mellom 1200 og 1300 forhåndsstemmer. Dette er samme nivå som i 1999.

- Det gikk litt tregt i starten, men nå har det tatt seg opp. Denne uka, som er den siste før valgdagen, pleier det dessuten å være mange som forhåndsstemmer. Så vi regner med å havne på samme nivå som i 1999, sier Arnt Pedersen, sekretær for valgstyret i Tromsø.

Trønderne dårligst
Trønderne har hittil vært dårligst til å forhåndsstemme. Der har ca. 7000 forhåndsstemt.

- Færre har forhåndsstemt. Eksakt hvor mange har vi ikke oversikt over, sier Kåre Georgsen, konsulent i bystyresekreteriatet i Trondheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.