*Nettavisen* Nyheter.

Mange skader dekkes ikke

Forsikringsselskapene har til nå mottatt rundt 600 skademeldinger etter flommen og raset i forrige uke, men ikke alle får dekket skadene sine. Det sørger en høy egenandel for.

I april steg egenandelen ved naturskade fra 4000 til 8000 kroner. I tillegg dekkes bare 85 prosent av skadeomfanget. Det vil si at folk med lavverdigjenstander i kjellerboden, kan stå i fare for å stå uten erstatningsmulighet, hvis skaden ikke overstiger egenandelen.

Dette kan spesielt ramme leietakere som fikk kjelleren full av vann forrige uke. Huseiere vil få dekket inn de kostbare skader på kjellerrom ved husforsikringen, mens leietakere som bare har løsøre forsikret gjennom innboforsikring, står svakere. Blir utbetalingen mindre enn 10.000, må man bare anse verdiene sine for tapte.

Det er Staten som fastsetter egenandelen for naturskadeforsikring.

- Da naturskadeforsikringen ble opprettet for 25 år siden, var det med tanke på å hjelpe folk etter store katastrofer, og da blir jo 8000 kroner en veldig liten egenandel som raskt overstiges. Men det kan selvsagt føles urettferdig for dem som har små skader, og jeg forstår at det kan bli bittert, sier leder for Norsk Naturskadepool, Knut Nordskog til ibergen.no.

Taksering
Å levere inn en skademelding på mindre skader, kan også vise seg å bli en strek i regningen for forsikringstakere. Skaden vil da bli taksert, og viser det seg at omfanget ikke overstiger egenandelen, må kunden selv betale for takseringen.

Heller ikke alle vannskadene etter uværet forrige uke defineres som naturskade. Bare flom, der elver går over sine bredder, regnes og dekkes som naturskade. Biler som ble ødelagt i flommen dekkes ikke av naturskadeforsikring. Til det må man ha en egen kaskoforsikring.

Alle som har forsikring på enten hus eller løsøre betaler en andel av premien sin til Norsk Naturskadepool. Når naturskade på hus, hage eller innbo skjer, er det Naturskadepool som utbetaler erstatning gjennom forsikringsselskapene.

110 millioner
De 600 skademeldingene som til nå er innmeldt til forsikringsselskapene, anslås å beløpe seg til ca 110 millioner kroner.

Ennå tror ikke selskapene at alle har rapportert inn skader, og beløpet forventes å stige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag