*Nettavisen* Nyheter.

Mangler 1,5 mill for å leve

Foto: (TV 2)

Annbjørg Søvik Horn (37) fikk dødsdommen av norske leger, men en behandling på Akademiska Sjukhuset i Uppsala kan gjøre henne frisk.

17.02.07 14:18

Til Magasinet på TV 2 forteller Annbjørg at hun håper norske myndigheter vil betale 1,5 million kroner for stamcelletransplantasjonen hun trenger. Til nå har hun fått avslag på sin søknad om finansiering.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (TV 2)

Da den 37-årige sosionomen Annbjørg Søvik Horn fikk diagnosen Hodgins sykdom, en form for lymfekreft, startet hun og ektemannen sitt livs kamp for å redde henne.

Hun skulle ikke lenger enn til Sverige for å oppdage håpet. Akademiska Sjukhuset i Uppsala tilbyr en omstridt stamcelletransplantasjon, en behandling som gir henne en 30 prosents sjanse til å bli frisk.

Behandlingen er svært risikofylt. Risikoen for å dø av selve behandlingen er opp mot 20 prosent. Hun kan også risikere å bli svært syk av stamcelletransplantasjon som norske myndigheter i dag ikke vil gi.

Uenighet mellom leger
Den svenske overlegen ved sykehuset i Uppsala, Hans Hagberg, sier til Magasinet på TV 2 at de nok beveger seg i gråsonen av hva som er forsvarlig, men at alternativet for slike pasienter som Annbjørg Horn er den sikre død. Han sier at de har hatt diskusjoner om behandlingsformen, men i dag vil flere sykehus i Sverige utføre transplantasjonen.

I Annbjørg sitt tilfelle klarte de ikke å finne en beslektet donor, derfor må hun få hjelp fra en ubeslektet donor. Hagberg mener det nesten ikke utgjør noen forskjell i risiko om de bruker ubeslektet i stedet for beslektet giver.

«Transplantasjonsgruppen» i Norge er ikke enige i dette. De mener det er mer risikofylt å gi behandling med ubeslektet donor. Overlege Lorentz Brinch uttaler til Magasinet at han og overlege Hans Hagberg nok tolker de statistiske data som foreligger litt forskjellig. Brinch sier at så lenge det ikke foreligger forskning på dette som sier noe om langtidseffekten, kan han ikke anbefale norske helsemyndigheter å gi pengestøtte til Annbjørg Søvik Horn.

Regelverket stopper
De norske reglene for tildeling av støtte til utenlandsbehandling gir Lorentz Brinch ryggdekning. Der fremgår det klart at så lenge behandlingen er av en utprøvende karakter, på grensen til det eksperimentelle, så vil ikke Norge betale for behandlingen.

Annbjørg og mannen fikk avslag på sin søknad til Helseregion Nord. Nå anker de til Helse- og sosialdepartementet. I valget mellom den sikre død og denne utprøvende behandlingsformen er Annbjørg ikke i tvil.

Familien Horn møter du på Magasinet i TV 2 lørdag kveld kl. 18.45.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.