RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mangler én arm og begge beina

Sist oppdatert:
Man trodde at Oddvar Hole aldri ville overleve da han ble angrepet av hissig bakterie i 2004. Tre år senere klarer han seg bra uten bein og bare én arm. Les den rørende historien her.

(iBergen.no): En vårdag i 2004 var tilsynelatende en dag som alle andre for Hole (78). 15. mai det året ble Hole akutt syk. Han ble hentet i ambulanse morgenen etter og i hast fraktet fra sitt hjem på Voss til Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Blødde fælt
Legene mistenkte at noe var alvorlig galt. Hole blødde fra elle hull i kroppen – nese, ører, brystvorter og penis. Man visste ikke hva som feilte Hole.

- Legene visste først ikke hva det var, men konstaterte senere at han hadde blitt angrepet av bakterien pneumokokker. Da jeg så ham på sykehuset hadde nese og ører begynt å råtne og legene fortalte at han blødde fra alle hull i kroppen, forteller datter Kari Hole til iBergen.no.

«Pneumokokker er en gruppe bakterier som kan forårsake alvorlige infeksjonssykdommer som blant annet lungebetennelse og blodforgiftning, en sjelden type hjernehinnebetennelse, samt infeksjoner i ledd og skjelett» (hentet fra Lommelegen.no).

Stor dødsfare
Ved slike angrep er dødsrisikoen stor og legene konkluderte med at de var nødt til å skjære bort de deler av kroppen som var blitt angrepet for å hindre at bakterien spredte seg ytterligere.

- Legene skar bort deler av kroppen der bakterien hadde angrepet. Nedre del av beina måtte skjæres bort og senere fant de ut at nedre del av venstre arm også måtte fjernes, forteller Kari Hole.

Tilbake lå en svært skadet og syk Oddvar Hole, uten bein og bare én arm. Der han fortsatt hadde frisk hud måtte man transplantere til skadde deler av kroppen. Det hele gikk naturlig vis sterkt inn på den aktive og tidligere så friske mannen.

- Når du opplever noe slik er det først og fremst helt uvirkelig. Det var ikke til å fatte, men i ettertid går det jo bra, sier Oddvar Hole til iBergen.no.

Måneder etter startet rehabiliteringsprosessen. Oddvar Hole var langt nede, sint og følte at verden var blodig urettferdig. Han var vanskelig å ha med å gjøre, men etter å ha blitt fortalt hvor skapet skal stå av en av legene gikk det opp for ham at eneste vei å komme tilbake på var å kjempe – hardt.

- Lyst å gi opp
- Rehabiliteringsperioden var tung. Det var enkelte ganger at vi og legene følte for å gi opp. Han (Oddvar Hole) så ingen vits samtidig som at legene ba ham om å være tålmodig. De fortalte blant annet at det kunne ta opp til to år før man begynte å se noe positivt. Etter å ha fått kjeft fra en av legene gikk det opp for ham hva som måtte til. Ved hjelp av en kjempesterk vilje tok han seg sammen og fikk trent seg opp, forteller Kari Hole.

Mye av æren skal også konen Solveig Hole ha.

- Det var Solveig som reddet høyre hånden hans. Uten henne kunne den også vært tapt. Hun bidro sterkt til å trene opp igjen den hånden slik at han fortsatt kan bruke den. Hånden var helt knytt og hver bidige dag trente hun den, forteller datteren.

I dag klarer Oddvar Hole seg bra under omstendighetene. Han bor på et sykehjem på Voss og går mellom to og tre kilometer på egen hånd. I tillegg har han lært å håndtere elektrisk rullestol. Det hele er en stor bragd med tanke på hvor han var for bare få år siden.

Takknemlig
- Det går fint med meg. For det meste sitter jeg her og er ute og går. Jeg bruker mye gåstol og krykker, men klarer meg også uten. Det som er vanskelig er småtingene – som å kle på meg og gå på do. Jeg vil hvert fall si takk til alle som har hjulpet meg, forteller Oddvar Hole rørende.

Selv den dag i dag blir Oddvar rørt til tårene når han tenker tilbake på tiden som har gått. Når iBergen.no prater med datteren Kari klarer han ikke kjempe mot tårene. Han er umåtelig glad for å være i live i dag og retter en stor takk til alle som har hjulpet ham der han er i dag.

Følgende personer blir nevnt med navn:

Solveig Hole (kone), Sigrun Solberg (overlege på Ortopedisk rehabiliteringsavdeling på Haukeland Universitetssykehus), Kristi Birkeland (fysioterapeut ved Ortopedisk rehabiliteringsavdeling på Haukeland Universitetssykehus), Anne Grete Haugen (fysioterapeut på Voss) og Olav Kjerland (tilsynslege ved bo- og servicesentrene på Voss).

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere