RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mann (31) dømt i Snapchat-saken – delte stjålne nakenbilder av norske jenter


Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
En 31 år gammel mann er dømt til 120 dagers samfunnstjeneste for å ha spredt enorme mengder intime bilder av norske jenter. Aktoratet vurderer å anke straffen.

Mannen er en del av den såkalte Snapchat-saken fra 2014, hvor medlemmene i et nettverk spredte over 36.000 bilder mellom seg over internett. En stor andel av bildene er nakenbilder og intime bilder av norske jenter som opprinnelige ble sendt på bildechat-tjenesten Snapchat. Saken omfatter også stjålne bilder av amerikanske kjendiser, opplyser Kripos.

Den 31 år gamle mannen er nå dømt til 120 dagers fengsel og til inndragning av en datamaskin. Påtalemyndigheten vurderer å anke straffenivået til Høyesterett. Landets øverste domstol dømte i 2016 en annen deltaker i nettverket – en da 21 år gammel mann – til 120 dagers ubetinget fengsel.

Tusenvis av nakenbilder

Det var høsten 2014 at titusener av intime bilder skal ha blitt spredt på internett, ved at tjenesten Snapsaved ble hacket. Noen dager senere aksjonerte Kripos, og to menn ble i kjølvannet av aksjonen tiltalt for heleri av filene. De hadde lastet ned de hackede filene og samtidig gjort dem tilgjengelig for alle ved å bruke BitTorrent-programmer.

En av kvinnene som fikk spredt nakenbilder hun ga kjæresten som 16-åring på nettet, ble identifisert med navn og bosted. Det førte til at fremmede menn tok kontakt med henne. I 2016 ble hun kontaktet av ukjente menn cirka fem ganger i måneden, skriver Kripos i en pressemelding.

– Kynisk delingskultur

«Ulovlig spredning av private bilder er et økende samfunnsproblem. For de personene som rammes, er det et alvorlig overgrep som i realiteten er evigvarende, ettersom det ikke er mulig å sikre seg at bildene fjernes fra nettet,» skriver lagmannsretten i dommen.

– Gjennom denne etterforskningen har vi fått innblikk i en delingskultur blant ungdom som opptrer svært kynisk og som deler uten tanke på ofrene.

Den første saken, som ble rettskraftig pådømt i 2016, var første datasaken der heleriparagrafen i straffeloven ble benyttet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere