*Nettavisen* Nyheter.

Mann i husarrest drapstruet moren

29-åringen som slapp varetektsfengsling mot å bli satt i husarrest hos sin mor, er siktet for å ha drapstruet henne.

14.01.04 10:26

Det bekrefter politifullmektig Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt overfor TV 2 Nettavisen.

- Mannen er siktet for å ha drapstruet sin mor i fjor. Det skjedde i forbindelse med at han kjørte bilen hennes til vrak. Da moren fortalte ham at hun ville gå til politiet med saken, truet han henne på livet, sier Christoffersen til TV 2 Nettavisen.

- Ikke tilstrekkelig
Politifullmektigen er forundret over at Bergen tingrett tirsdag valgte å løslate 29-åringen mot at han blir boende hos sin mor.

I kjennelsen fra Bergen tingrett henter det at 29-åringen: «løslates mot at han frem til 18. november 2003 bor hjemme hos sin mor, daglig melder seg for politiet på sted og tid som politiet måtte bestemme og avgi urinprøve når politiet krever det».

Mannen er ifølge Christoffersen siktet for flere tilfeller av vinningskriminalitet, trusler, og narkotikamisbruk.

- Jeg mener det er positivt at foreldre på denne måten tar ansvar og griper fatt i problemstillingen når de har barn som begår kriminelle handlinger. Men politiet anser derimot ikke husarrest hos mor som tilstrekkelig for å avholde ham fra å begå flere straffbare handlinger, sier Christoffersen.

Der er Bergen tingrett uenig:

- Siktede har opplyst at han fra 1. oktober har holdt seg borte fra rusmidler fordi hans mor har satt det som en betingelse for at han skal få bo hjemme hos henne. Retten finner at dersom siktede flytter ut fra morens hjem vil han utvilsomt straks pånytt ruse seg og begå nye kriminelle handlinger. Det vil da foreligge en kvalifisert gjentakelsesfare. På denne bakgrunn finner retten at gjentakelsesfaren vil kunne reduseres dersom siktede løslates mot at han fortsatt blir boende hjemme hos sin mor, heter det i kjennelsen.

- Ekstremt aktiv
Christoffersen ba om fire uker varetekt under fremstillingen tirsdag. Da 29-åringen ble løslatt, påkjærte politifullmektigen avgjørelsen inn for Gulating lagmannsrett.

- Mannen er siktet for omfattende vinningskriminalitet og er ekstremt aktiv. Han er domfelt to ganger i fjor, sist fikk han ett års ubetinget fengsel for grov ran, sier politifullmektigen.

Christoffersen opplyser at forholdene han nå er siktet for skjedde mens han var ute på prøve. 29-åringe har en restdom på fire måneder etter ransdommen i 2002.

Politifullmektigen legger vekt på at det er mannes rusmisbruk som skal ha ført til vinningskriminaliteten. Christoffersen sier at de mener 29-åringen trenger profesjonell hjelp for å få bukt på narkotikaproblemet sitt.

- Jeg har all respekt for at foreldre prøve å ta affære, det ønsker vi flere skulle gjøre – å grensesette sine barn. Men i dette tilfellet betviles det at moren har tilstrekkelig myndighet til å holde ham borte fra rusmidler og straffbare handlinger, sier Christoffersen.

Gulating lagmannsrett vil mest sannsynlig komme med en avgjørelse i løpet av torsdagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.