Mann solgte seg - må i fengsel

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): For første gang er en nordmann dømt til fengsel for proforma-ekteskap i Norge. 24-åringen angrer bittert, og la alle kortene på bordet i retten.

13.09.04 09:54

- Det er den første saken jeg vet om. Det foreligger ingen like avgjørelser i lagmannsrett og Høyesterett, sier politiadvokat Arne Kjønstad ved Agder politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Mens han må i fengsel, fikk kvinnen en bot og er nå sendt ut av Norge. Enda en kristiansander risikerer å bli dømt for det samme når saken snart kommer for retten. Forholdene ble avdekket i forbindelse med en stor aksjon mot trygdemisbruk blant utlendinger i Kristiansand før jul i fjor.

Avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i Utlendingsdirektoratet sier til Fædrelandsvennen at dommen er viktig.

-Vi håper denne dommen kan føre til at vi i fremtiden har færre proformasaker. Hvis folk ser at de risikerer fengselsstraff, vil det være mindre attraktivt å inngå slike ekteskap, sier Sjøholt.

- Tar det veldig tungt
24-åringen må i fengsel 30 dager, og betale 80.000 kroner til staten. Pengene skal tilsvare hans fortjeneste. Tilståelsesdommen fra Kristiansand tingrett ble forkynt fredag før helgen.

- Det er første dommen i sitt slag som ender med fengsel. Han tar det veldig tungt. Han er tidligere ustraffet, og har plettfri vandel. Han gjorde dette i et svakt øyeblikk, og erkjenner realitetene. Men jeg er fornøyd med at straffen ble redusert fra det opprinnelige kravet om 60 dagers ubetinget fengsel, sier den domfeltes forsvarer, advokat Arild Espegren.

24-åringen har samboer og venter barn. Han er for tiden sykemeldt.

Til Libanon
I november 2001 reiste den norske bartenderen på 21 år til Libanon for å gifte seg. I avhør forklarte han at han manglet penger og skulle motta 100.000 kroner for å gifte seg med venninnen til en libanesisk venn.

Denne vennen er i dag mistenkt for å være edderkoppen i et større nettverk av økonomiske kriminalitet i Kristiansand. Dommen mot 24-åringen er den første saken for retten av et 20-talls saker om brudd på utlendingsloven og misbruk av det norske trygdevesen.

- Vi mistenker denne mannen for å ha stått bak svært mye. Han kan vente en omfattende tiltale. Modus var å få folk fra Libanon til Norge på ulovlig vis, for deretter å søke om familiegjenforening, sier leder Kristen Ribe i økonomiavsnittet i Agder politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

- Allerede gift
Den libanesiske kvinnen fikk et forelegg på rundt 10.000 kroner, og ble sendt ut av Norge i vår.

- De bodde aldri sammen. Etter det vi kjenner til var hun gift og hadde barn allerede i Libanon. Vi antar målet på sikt var å få familien sin til Norge, sier Ribe.

I Utlendingslovens paragraf 43 står at det er ulovlig «for i vinnings hensikt å ha hjulpet utlending til ulovlig opphold i riket eller i annet land som deltar i Schengensamarbeidet».

- Dette er utrolig tunge saker. Det er vanskelig å bevise slike saker hvis de ikke tilstår, sier politiadvokat Arne Kjønstad, som var i retten med saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag