Gå til sidens hovedinnhold

Mann tatt med egg og fugleunger

En utenlandsk statsborger er arrestert etter at han forsøkte å komme seg over den finsk-norske grensen i Finnmark med 18 levende fugleunger og 110 fugle-egg.

Politiet har satt i gang full etterforskning av det som kan være organisert faunakriminalitet.

En annen utlending ble for kort tid siden tatt av politiet i Nord-Finland med ni fugleunger og 47 fugle-egg. Ifølge Finnmark Dagblad undersøker finsk politi om det kan være forbindelse mellom mannen de har pågrepet og den personen som sitter i avhør i Finnmark.

God fortjeneste
Politiet i Finnmark har ennå ikke full oversikt over hvilke fuglearter den pågrepne mannen hadde med seg da han ble tatt i en rutinekontroll på grensen mellom Norge og Finland.

Ifølge norske fugle-eksperter er 10.000 til 20.000 kroner vanlig pris for rovfugler på det illegale markedet.

- Vi her i nord har en del fuglearter som ikke lever lenger sør i Europa. Små spurvefugler kan derfor omsettes for flere tusen kroner, sier Terje Axelsen i Norsk Ornitologisk Forening til VG. Rovfugler som jaktfalk, kongeørn, havørn og dvergfalk omsettes for titusenvis av kroner, opplyser Axelsen.

Økning i smugling
Samtidig som utlendinger forsyner seg av norsk fauna, går det en strøm av truede dyrearter og produkter av disse dyreartene den andre veien inn i Norge.

Beslaget av slike produkter økte tre ganger i tidsrommet 1995 til 2001, og det har også vært en jevn økning i 2003, opplyser rådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning til Dagsavisen.

- Nordmenn betaler gjerne for å få tak i de mest sjeldne papegøyene, slangene og øglene, sier Størkersen.

(NTB)

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg