– Jeg er villig til å gå i fengsel for denne saken her. Om vi så skulle levd i et diktatur, og jeg hadde risikert dødsstraff! sier Arne Viste til Vårt Land.

Han er daglig leder i et bemanningsbyrå og en nettbutikk, og hver dag begår han lovbrudd med vilje ved å ansette asylsøkere uten lovlig opphold. Gjennom fire år har han utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere. Ifølge utlendingsloven er det ulovlig å ansette asylsøkere.

– Denne saken handler først og fremst om menneskene. De er ureturnerbare og lever på et eksistensminimum, sier Viste.

Anmeldte seg selv

Sola-mannen har i lang tid forsøkt å bli tiltalt, uten å lykkes. Han har til og med forsøkt å anmelde seg selv for å få prøvd saken, meldte Stavanger Aftenblad , som var først med å omtale tiltalen i sommer.

– Det norske samfunnet har valgt å behandle disse folkene umenneskelig, og jeg nekter å tillate at disse menneskene går til grunne, sier han.

Viste ble tildelt Zola-prisen for 2019 for sitt engasjement og utholdenhet. Prisen deles ut til personer som viser sivilt mot.

– Jeg vil ha en praksisendring i Norge slik at alle de ureturnerbare asylsøkerne får innfridd sine grunnleggende rettigheter til arbeid og til å forsørge seg selv, sier Viste.

Ingen komplisert sak

Politiadvokat Hans Petter Skurdal er aktor i saken og har tatt ut tiltalen.

– Tiltalen gjelder bruk av ulovlig arbeidskraft, og det er sånn sett ikke noen komplisert sak fordi Viste allerede har erkjent de faktiske forholdene i saken, sier Skurdal til FriFagbevegelse.

I juni var Skurdal aktor i en tilsvarende sak mot et mongolsk-norsk ektepar. Da ble ekteparet dømt til elleve og ti måneders fengsel, samt inndragning på til sammen 1,5 millioner kroner. Dommen er ennå ikke rettskraftig, men gir en pekepinn på hva slags straff det kan være snakk om.

Rettssaken mot Viste starter i Oslo tingrett 30. september og varer til 3. oktober.

(©NTB)