RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannen blir mindre maskulin

Sist oppdatert:
Den norske mannen er blitt mer omsorgsfull og opptatt av barneoppdragelse. Fremtiden lover mer likestilling.

(SIDE2): Fremtidens menn blir trolig mykere og mer opptatt av likestilling, skal vi tro den norske undersøkelsen «Likestilling og livskvalitet 2007», som er gjort på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet.

- Omsorg er ikke umaskulint lenger, sier Hanne Haavind, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo. Hun var til stede da undersøkelsen ble lagt frem fredag.

Mer med barna
Haavind synes resultatet av undersøkelsen når det gjelder omsorg er et eksempel på at det brytes et skille.

- Svarene viser at det brytes barrierer og at de fleste er klar over hvilken retning det bærer i – nemlig mer likestilling.

Side2 skrev torsdag at menn har blitt bedre husmødre, men likestillingen viser seg også når det gjelder barneoppdragelse. Både mødre og fedre ytrer ønske om å jobbe mindre og være mer sammen med barna.

Andelen som ønsker dette øker når arbeidstiden øker, og andelen øker også med synkende alder på yngste barn.

Blant fedrene som var alene hjemme med barnet under permisjonstiden, er det også en økt andel som mener dette har ført til bedre kontakt med barnet senere.

- At menn viser omsorg er ikke lenger noe å le av. En mann med barn i armene er ikke lenger noe å fnise av, påpeker Haavind.

Når det gjelder barneoppdragelse mener 50 prosent av mennene at gutter og jenter bør oppdras likt, mot 72 prosent av kvinnene.

Foreldre har likestilling i bakhodet, mener Haavind, og et viktig mål for barneoppdragelsen er at barna skal bli likestilte når de vokser opp.

92,7 prosent av mennene mener dette mot 97,6 prosent av kvinnene.

«At menn viser omsorg er ikke lenger noe å le av»

Hanne Haavind

Far i huset
I undersøkelsen er et av spørsmålene «Jeg vet hvor jeg finner barnas bukser, sokker, gensere og andre klær». 91 prosent av mennene svarer at de vet hvor de finner barnas klær, mot 98,5 prosent av kvinnene.

Dette spørsmålet ble tatt med fordi det tar opp graden av involvering i barnas liv.

«Vi tenkte at et positivt svar her, viser at man faktisk er delaktig i den daglige, praktiske omsorgen av barna, selv om det ikke nødvendigvis sier noe om omfanget. Svarene viser i så fall at det store flertallet av både mødre og fedre er delaktige, selv om vi igjen ser at en litt større andel av mødrene enn fedrene er delaktige», heter det i undersøkelsen der 2800 norske menn og kvinner har latt seg intervjue om oppvekst, utdanning, familieliv, vold og syn på likestilling.

Den kjærlige mannen
Andre positive trekk som kommer fram i «Likestilling og livskvalitet 2007» er at menn deltar mer i husarbeidet, far er blitt mer tilstedeværende med barna, far opptrer mindre voldelig mot barna og flere menn har gode venner.

Undersøkelsen viser imidlertid at lite har endret seg i hvordan de to kjønnene fordeler seg på typiske manns- og kvinneyrker.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere