*Nettavisen* Nyheter.

Mannen Norge ikke blir kvitt

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Sju ganger er den terrormistenkte afghaneren blitt kastet ut av landet, og sju ganger har han kommet tilbake. - Jeg vil komme igjen og igjen. Jeg liker Norge, sier 19-åringen. Les intervjuet her.

26.01.05 17:12

- Politiet kaller meg terrorist, men jeg ville ikke kapre noe fly. Jeg hadde fått avslag på søknaden min fra UDI og ville tenne på meg selv. Politiet tok meg på rommet mitt i Vardø med en bensinkanne, forklarer Basir Ahmad Rahmani med referanse til den påståtte flykapringsplanen mot en Widerøe-maskin i Vardø.

Det er denne episoden som ligger til grunn for utvisningsvedtaket mot 19-åringen fra 2003. For to år siden ble han pågrepet etter at politiet fikk tips om at mannen planla å sprenge et Widerøe-fly i luften. Ifølge politimester Ketil Haukaas ved Øst-Finnmark politidistrikt fant politiet to bensinbomber og en dagbok hvor han hadde beskrevet handlingen han planla å gjennomføre.

19-åringen har til nå blitt uttransportert fra Norge hele sju ganger, men akter ikke å gi seg.

Klokken ett natt til tirsdag kom Basir til Norge med buss fra Berlin via København. Det er åttende gang han kommer til landet.

Vil komme igjen og igjen
TV 2 Nettavisen møtte Basir før han meldte seg for politiet i Oslo sammen med si advokat Vidar Helgheim tirsdag kveld.

- Vil du komme tilbake, om du blir kastet ut igjen?

- Selvfølgelig, jeg vil alltid komme tilbake. Det må du skrive, fastslår Basir.

- Hvorfor?

- Jeg vil bo i Norge. Jeg liker Norge. Jeg kjenner ingen og er redd i Tyskland, og jeg kan ikke reise tilbake til Agfhanistan.

- Faren taliban
Basir hevder faren er en farlig mann, som tilhører taliban og har drept flere naboer. Han vet imidlertid ikke om han lever ennå, og har heller ikke vært i kontakt med moren eller søsteren siden han rømte fra byen Harat ved grensen til Iran i 1996. Men han sier han aldri vil tore å reise tilbake.

- Det var ikke noen problemer i Vardø. Jeg var der i ett og et halvt år og gikk på skolen hver dag, hevder 19-åringen.

Han sier til TV 2 Nettavisen at han drømmer om å bosette seg i på den fraflyttingstruede øya.

- Det er kaldt, men det var så mange snille folk der, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Håper på behandling
Nå håper Basir at UDI vil snu, og likevel behandle asylsøknaden hans. Det er tidligere gjort et vedtak på at det er Tyskland som må behandle en slik søknad, ettersom han kom dit først.

- Vi håper at noen kan skjære igjennom, sier advokaten hans, Vidar Helgheim til TV 2 Nettavisen.

Men Helgheim innrømmer overfor TV 2 Nettavisen at det er vel så sannsynlig at Basir Ahmad Rahmani vil fortsette på sin tur-retur-reise Norge-Tyskland hver fjortende dag i lang tid fremover.

Basir vil tilbringe natten i arresten i Oslo, og fremstilles trolig for varetekstsfengsling onsdag.

Politiets utlendingsenhet vil tirsdag kveld ikke kommentere Basirs sak.

- Det blir for tidlig å kommentere noe som helst nå, sier politiinspektør ved enheten Sverre Monsen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag