RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannen som bygde Norge

Sist oppdatert:
Uten Einar Gerhardsen hadde Norge som du kjenner i dag vært noe helt annet.

Ikke bare var han lederen som bygget opp Norge fra ruinene etter andre verdenskrig, men han sto også bak det sosialdemokratiske Norge. Hans balansegang mellom de rødeste og blåeste kreftene har gitt et land som i dag kan kalle seg verdens rikeste. Gjennom hans manøvreringer, diplomati og ren og skjer vilje ble Norge bygget med så grundige byggesteiner at fundamentet vil stå i mange hundre år. På ryggen av innsatsen til det som etter hvert ble kalt landsfaderen.

Det er ingen tvil om at den største nordmannen de siste ett hundre år er landsfaderen Einar Gerhardsen.

Einar Gerhardsen ble født i 1897 og som 10-åring ble han visergutt. 22 år gammel begynte han i Kristiania Veivesen og han ble sekretær i Arbeiderpartiet i 1923. Hans var viseordfører i Oslo i 1938 til 1940 og nestformann i Arbeiderpartiet i 1939. Under krigen satt han i tysk konsentrasjonsleir og på Grini, og han ble leder i Arbeiderpartiet samt statsminister for samlingsregjeringen etter krigen. Gerhardsen var norsk statsminister fra 1945-1951, 1955-1965 og stortingsrepresentant fra 1945 til 1969. Han døde i 1987.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere