RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mareritt uten ende

Sist oppdatert:
I 12 år ble ekteparet uriktig beskyldt for voldtekter og drapsforsøk. Stortinget kritiserer rettsvesenet knallhardt - men erstatning vil de ikke utbetale.

I en meget sjelden allianse synes Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen og Rød Valgallianses leder Torstein Dahle at dette er trist og opprørende, melder TV 2 Nyhetene.

Knallhard kritikk
Usanne beskyldninger om voldtekt og drapsforsøk har ødelagt livet til paret fra Stord.

De har fått full støtte av Sivilombudsmannen – som mener slik behandling fra politi og rettssystem aldri må skje igjen. Saken er unik, fordi den som den første i sitt slag ble oversendt fra Sivilombudsmannen til Stortingets kontroll og konstitusjonskomité.

Den støttet onsdag ettermiddag den knallharde kritikken fra Sivilombudsmannen mot politi og påtalemakt fullt ut, men vil ikke gi paret den erstatningen de mener de har krav på. Dermed åpnes det for nye rettsrunder.

«Daglige voldtekter»
Det var 9. mars 1994 at livene bråstoppet for ekteparet Geir Sælevik og Inger Johanne Dybvik fra Fitjar på Stord. I forbindelse med en bitter familiestrid om eiendom ble han ble beskyldt for å ha voldtatt sin søster.

«Det er daglige og ukentlige voldtekter over en periode på 26 år», beskyldes det blant annet ifølge saksdokumentene.

Etter det har det haglet med anmeldelser om beskyldninger mot dem begge om drapstrusler, drapsforsøk, vold og mye annet. Ingen av beskyldningene viste seg å være sanne, men politi og rettsvesenet kvernet på saken i over elleve år. Ryktene har levd og fått ny næring i et lite lokalmiljø.

- Du blir i realiteten dømt til åpen soning, og får et stempel i panna som seksualforbryter, sa Geir Sælevik til TV 2 Nyhetene i fjor.

Ikke erstatning
Sivilombudsmannen Arne Fliflets gjennomgang av saken konkluderte med at den har medført store belastinger for ekteparet. Riksadvokaten har beklaget, men ombudsmannen retter likevel kraftig kritikk mot behandlingen av paret. At dokumenter har forsvunnet, uthaling av tid, og at paret ikke har fått innsyn i egen sak er noen av kritikken.

Denne kritikken stiller nå kontroll og konstitusjonskomiteen seg bak, men det siste steget ekteparet hadde håpet på, erstatning, får de ikke. Kun Fremskrittspartiets Carl I. Hagen og Lodve Solholm ville gi de to henholdsvis en million og 500.000 kroner. Da er det ingen grunn til å tro at selve stortingsbehandlingen vil ende på noen annen måte.

Elden inn i saken
I januar i år inngikk staten forlik med et ekteparet. De fikk 1,2 millioner kroner til å dekke sine utgifter etter urettmessig forfølgelse fra politi og påtalemyndighet.

I forliket ble det åpnet for at Stortinget gjennom behandlingen i kontroll- og konstitusjonskomiteen kunne gi ekteparet både erstatning og oppreisning for uretten de har lidd etter gjentatte saksbehandlingsfeil og regelrett forfølgelse fra politi og påtalemyndighet. Men i går brast altså det håpet.

- Saken er nå allerede anket til Høyesterett, sier ekteparets advokat Arvid Sjødin. Han har nå fått med seg advokat John Christian Elden på laget i den videre behandlingen av saken.

Carl I. Hagen og Torstein Dahle, som har engasjert seg sterkt i saken lenge, sier de vil forsøke å påvirke videre for å få satt et endelig punktum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere