*Nettavisen* Nyheter.

Maria Høili angrer på asylblogg: - Det ser ut som jeg trakk alle i Røde Kors ned i sølen, det var aldri meningen

MILLIARDÆRDATTER: Maria Høili har verdier for over 100 millioner i inn- og utland, bedyrer at penger ikke er det viktigste for henne. Den samfunnsengasjerte damen er derimot svært opptatt av rettferdighet. Før jul skapte hun en stor debatt da hun la ut et blogginnlegg om asylbarn. To dager beklaget hun seg. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

I det åpenhjertige intervjuet med Nettavisen forteller mange-millionæren også om sin dummeste investering. I 2008 svidde hun av tre millioner på en Ferrari til ekskjæresten.

04.03.16 09:09

Milliardærdatter, trebarnsmoren og bloggeren Maria Høili er ikke redd for å si hva hun mener, og hun sier det gjerne høyt.

Hun er datter av milliardæren og Europris-gründer Terje Høili, men datter-Høili går sine egne veier.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRAVEL DAME: 32-åringen har mange jern i ilden, og kombinerer rollen som trebarnsmamma med å være samfunnsdebattant, forretningskvinne og blogger. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Viktig å lære barna rettferdighet

Før jul skapte millionærdamen en engasjerende og opphetet debatt da hun la ut et innlegg om at fattige barn i Norge ikke blir tatt hånd om av Røde Kors til jul fordi asylbarn blir prioritert.

Alle riksmediene kastet seg på, og Høili var også i debatter på NRK og TV 2. Milliardærarvingen fikk mye kritikk for blogginnlegget, men føler likevel hun gjorde det som var riktig. Det var rett og slett rettferdighetssansen som slo inn.

- For meg er det viktig å lære barna mine rettferdighet, ærlighet, kjærlighet og mot. Jeg er også veldig opptatt av personlig vekst. Kjernekjærlighet og omsorg er viktig. Det er også viktig for meg med rettferdighet i alle tilfeller man befinner seg i. Jeg synes det er viktig å involvere seg i urett og å motvirke det.

- Asylinnlegget jeg hadde på bloggen min handlet om nettopp det – rettferdighet. For meg er det kanskje den viktigste verdien å lære bort, sier hun til Nettavisen.

Blogginnlegget ble skrevet etter at Høili og noen venner hadde blitt enige om å få til en gaveinnsamling til julen 2015 til barn og unge i Asker. De tok kontakt med Røde Kors lokalt.

For meg er det viktig å lære barna mine rettferdighet, ærlighet, kjærlighet og mot

- Da fikk jeg beskjed om at all støtten skulle gå til å gjøre en hyggelig jul på asylmottakene. Følelsen av urettferdighet utløste en aggresjon, og jeg tenkte at mange blir glemt, sier Høili svært engasjert.

- Da slo rettferdighetssansen min inn. Personlig tror jeg at Røde Kors valgte asylmottakene fordi de får flere midler til å hjelpe barn i asylmottak enn barn utenfor mottak. Jeg tror de har tenkt kroner og øre og oppmerksomhet. Når mediene fokuserer på asylbarn blir det enklere for publikum å ha fokuset der, forklarer Høili.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANGRER: Før jul gikk Høili hardt ut mot Røde Kors på sin egen blogg. Hun ser i ettertid at hun dro hele organisasjonen ned i sølen og beklaget innlegget på sin egen blogg to dager senere. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Trodde ikke jeg skulle få så aggressive tilbakemeldinger

Millionæren understreker at hun ikke har noe imot flyktninger.

- Jeg er absolutt ikke rasist, men jeg er mot at noen grupper blir glemt fordi det er mer lønnsomt å støtte andre utvalgte. Jeg mener det burde være mulig å hjelpe begge gruppene – både barn i og utenfor mottak.

- Du har fått en del kritikk for innlegget, hva tenker du om det?

- Det stemmer. Jeg tenkte at det kom til å skape en reaksjon, men tenkte ikke at jeg skulle få så mange aggressive tilbakemeldinger. Men folk ble engasjert, og media ble interessert. Så jeg opplevde at jeg oppnådde målet med å skape debatt, derfor tar jeg heller ikke kritikken så tungt.

I ettertid erkjenner Høili at hun gikk for hardt ut med blogginnlegget. Ifølge henne fikk hun aldri beskjed fra Asker Røde Kors om at de hadde et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Det var blitt enighet om at de skulle ha innsamling for fattige barn som ikke var i asylmottakene.

- Hadde de sagt det hadde jo alt stilt seg annerledes, og det hadde aldri blitt en sak, sier Høili.

Klikk på bildet for å forstørre.

STIV PRIS: Maria Høili, barna og samboeren bor på denne gården i Lier. Prisen var ifølge eiendomsregisteret 27 millioner kroner. Høili har investert i flere eiendommer både i inn- og utland. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Har formue på over 100 mill. - handler mat på tilbud

To dager etter at hun kritiserte Røde Kors la hun ut en offentlig beklagelse på bloggen sin.

- Jeg beklaget av egen fri vilje. Det var ingen som tvang meg til det. Jeg er en person som er sterkt mot generalisering av grupper. I bloggen min kunne det se ut som at jeg trakk hele organisasjonen Røde Kors ned i sølen, det var selvsagt aldri meningen. Jeg følte at jeg skylte de tusenvis av frivillige en beklagelse, og så hadde jeg behov for å beklage at det ble fremstilt som om at de satte opp to svake grupper mot hverandre. Det burde jeg ikke gjort.

- Kritikken var heller ikke rettet mot de frivillige, men på ledelsen. Nå fikk det jo motsatt effekt. Innlegget så også ut som at jeg støttet hvite norske barn, det var jo heller ikke meningen, erkjenner Høili.

Når uhellet først var ute er hun bevisst på effekten blogginnlegget har hatt.

- Innlegget burde vært formulert annerledes, da hadde nok budskapet blitt annerledes mottatt. Men da hadde også debatten blitt oversett. Milde uttalelser fungerer dårlig i media for å få oppmerksomhet, sier Høili.

Innleget så ut som at jeg støttet hvite norske barn, det var jo heller ikke meningen

Klikk på bildet for å forstørre.

GNITEN I BUTIKKEN: Bloggeren og milliardærdatteren leter alltid etter tilbudsvarer når hun er i butikken. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Nyttårsrakettene er nettopp skutt opp, og julen er så vidt tilbakelagt. Det går mot rekordstor arbeidsledighet, men for milliardærdatteren og samfunnsdebattanten Høili er ikke penger den store bekymringen.

Ifølge skattelistene for 2014 står hun oppført med en formue på 77 millioner kroner - i Norge. I tillegg har hun verdier i utlandet. De samme listene viser en inntekt på ni millioner. I 2014 skattet hun 3.218.170 kroner.

I eiendomsregisteret er hun oppført med flere eiendommer og boliger. To av boligkjøpene kostet 27 millioner kroner - hver.

Men for Høili er ikke penger det viktigste.

- Det er lett for meg å si at det ikke er så viktig, når det er noe jeg har. Men jeg er vokst opp på landet som bondejente og har aldri vært opptatt av, eller del av, et liv i sus og dus. Det er heller ikke en del av min hverdag i dag, og føler ikke at jeg passer inn i slike miljøer heller.

Som bondejente har dyr alltid vært viktig for Høili. På gården i Lier, der hun bor med sine tre barn og sin nye samboer Edvard Erken, har de hester, høner og alpakkaer.

- Jeg er oppvokst med dyr rundt meg og ønsker å gi barna mine samme gode opplevelsene som jeg selv har hatt. Å få respekt og forståelse for dyr er meget viktig for grunnleggene verdier, sier hun.

Her kan du se video av milliardærdatteren som jager alpakkaer!(Saken fortsetter under videoen)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=yM-ItGeslyz3uN5rHizNLZYdReqf1utTS_YpVeTPtzz-oTMg4-vlbRtYkg5GITd8cz_8GV56NdKwzkQ7qrexGJwSjk40yPQ3&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

- Hvilket forhold har du til penger, vet du for eksempel hva melk og brød koster i butikken?

- Jeg vet ikke hva melk eller brød koster i butikken, og har ikke et bevisst forhold til akkurat det. Men det skyldes rett og slett at jeg ikke drikker melk, og hjemme baker vi vårt eget brød.

Men det hun kjøper i butikken er hun derimot veldig bevisst på hva koster. Selv om Høili har verdier for mer enn 100 millioner kroner nekter hun å betale full pris for alle matvarene.

- Jeg bruker mange penger på mat, og fortrinnsvis sunn mat, men ikke unødvendige penger. Når jeg er i butikken ser jeg etter matvarer til redusert pris. Det gjør jeg alltid, og jeg elsker tilbud! Det kan gjerne være matvarer som går ut på dato akkurat den dagen som er satt ned med 30 prosent eller mer.

- Det er gode kjøp. Da blir ikke maten kastet, jeg slipper å betale full pris. Så er det ekstra fint at maten blir spist. Jeg liker virkelig ikke å kaste mat, sier Høili bestemt.

Når jeg er i butikken ser jeg etter matvarer til redusert pris

Fikk 100. mill av pappa - kjøpte ny Ferrari

- Hvilket forhold har du til lommepenger?

- Jeg er en bondejente som har vokst opp med mamma, og fulgte med henne på flyttelasset da hun og pappa skilte seg i 1987, da jeg var fire år. Vi bodde på gård i Fredrikstad frem til jeg var 11 år, da flyttet vi til Lier og mamma begynte med økologisk sau og kjøttfe.

Mamma Erna bodde på gård med sin nye samboer. De er fortsatt bønder i dag.

- Bondelivet preget min oppvekst, og jeg kan ikke huske å ha fått noe særlig med lommepenger av henne. Jeg husker godt at mamma aldri snakket om penger, det var aldri et tema. Oppveksten min var veldig normal, og jeg har for eksempel aldri hatt et forhold til merkeklær i oppveksten, sier Høili og gir følgende erindring:

- Den første vinteren etter at jeg flyttet til Lier med mamma kjøpte hun en kjeledress fra Felleskjøpet. Jeg husker at det var mange som kikket på meg da jeg gikk med den, men jeg skjønte ikke hvorfor. Jeg var varm, og fornøyd med det.

Klikk på bildet for å forstørre.

SLØSING: I 2008 kjøpte Høili denne Ferrarien til sin daværende samboer. Bilen kostet tre millioner kroner og hun sier selv at det er en av de dummeste kjøpene hun noen gang har gjort. Foto: Privat

Da milliardærdatteren gikk på videregående skole jobbet hun som nattevakt på et gamlehjem og tjente sine egne penger. Som 19-åring, da hun flyttet til Oslo, jobbet hun i dyrebutikk. Det var først da hun fikk sine første ordentlige lommepenger. Hver måned fikk hun 10.000 kroner til å betale husleien.

Men det gikk enda noen år før samfunnsdebattanten fikk kloen i noe av arven fra faren og forretningsmannen Terje Høili.

- Pappa er kommet inn i livet mitt i voksen alder. I oppveksten min jobbet han hele tiden, og han har gjort en veldig god jobb. Det var først da jeg var fylt 25 år at jeg begynte å få skikkelig kontakt med ham.

Og med kontakten kom også pengene. Totalt har pappa Høili tjent 2,7 milliarder kroner på Europris-eventyret.

- Jeg fikk disponere første del av arven da jeg var 25 år, men det var disponering under ansvar. I begynnelsen fikk jeg 150.000 kroner i kvartalet, det var en måte å se om jeg håndterte å ha mange penger. Etter ett år hadde jeg bevist at jeg ikke var gal, sier Høili lattermildt.

Som 26-åring fikk hun 100 millioner kroner som forskudd på arv.

- Det første jeg gjorde var å signere en avtale med Formuesforvaltning Norge. Jeg har et distansert forhold til kontoen min. Jeg vet at den er der, men jeg nekter å la den styre livet mitt. Penger er bare et middel. For meg har det alltid i bunn og grunn vært et papir. Jeg har ikke noe forhold til hvor mange penger jeg selv har for eksempel.

Klikk på bildet for å forstørre.

LUKSUSVESKE: 32-åringen er ikke opptatt av materialistiske ting, men innimellom unner hun seg luksusvarer, som denne vesken fra Chanel. Foto: Privat

- Hva er din minst fornuftige investering, sløsing eller pengebruk for øvrig?

- Noe av det dummeste jeg har brukt penger på er en Ferari jeg kjøpte til min eks-samboer som er bilfrelst. Den kostet nesten tre millioner kroner, så det er nok den råeste sløsingen av penger jeg noen gang har gjort. Jeg setter det på kontoen for at jeg var ung og dum. Jeg ser ingen verdi i en bil, eller materialistiske ting for øvrig.

Nekter å bruke penger på første klasse-billetter

- Hvor mange penger brukte du på julegaver i 2015?

- Denne gangen brukte jeg 4000 kroner på julegaver til barna og venners barn. Mine egne barn fikk bare en bitte liten gave fra meg siden vi reiste til Thailand i julen. Reiser og opplevelser føler jeg gir mer tilbake til både meg og familien. Vi bestemte oss også for å gi 20.000 kroner til veldedige formål der.

Selv om Høili tok med barna og samboeren til Phuket på en flyreise på vel 13 timer hver vei, var det ikke snakk om å bruke penger på ekstra komfort.

- Jeg har aldri fløyet første klasse. Det synes jeg rett og slett er for dyrt og jeg har heller lyst å bruke pengene på andre ting. Jeg gir heller penger bort enn å fly første klasse. Hvis vår familie kan velge å betale 20.000 kroner for fem personer, i stedet for 100.000, så sier det seg selv at vi tar den billigste løsningen. Dette kommer jeg aldri til å rikke meg på. Unntaket er hvis jeg får det påspandert!

Noe av det dummeste jeg har brukt penger på er en Ferari jeg kjøpte til min eks-mann som er bilfrelst

Selv om 32-åringen ikke sløser med penger unner hun seg en sjelden gang å kjøpe en veske eller andre fine ting. Eller «pene» ting som hun selv sier det.

Høili har en travel hverdag på gården hvor hun bor i Lier. Det er også mange baller i luften profesjonelt, og hun satser for alvor på bloggen sin, som hun håper å tjene penger på etter hvert. Men hvordan investerer hun de mange papirmillionene sine?

- Jeg bruker dyktige formueforvaltere som gjør investeringer i blant annet eiendom i inn- og utland. I tillegg investerer jeg mye i kunst, som er høyrisiko. Ellers er jeg veldig opptatt av å bygge opp egne prosjekter.

- Akkurat nå holder jeg og samboeren min på å bygge opp smoothie-selskapet «Pretty smooth» som er et norsk produkt. Vi gjøre alt her på gården, og det har gått bra, så vi fikk avtale med NorgesGruppen (som blant annet eier Meny) i august 2015. I løpet av 2016 får vi muligens en avtale med bensinstasjonkjeden Shell og deres Fresh-konsept.

Selv om livet er atskillig mye enklere med økonomisk trygghet, i et år med forventet rekordarbeidsledighet i Norge, har det sine bakdeler.

- Jeg føler meg stigmatisert fordi jeg er rik. Rett og slett fordi jeg av mange blir oppfattet som et menneske som er opptatt av materialistiske goder og kjendisstatus. Jeg synes vi burde vært flinkere til å tenke på hvilke kvaliteter andre mennesker har som person, og ikke dømme ut i fra ytre trekk. En person kan ha andre kvaliteter enn det den store overskriften gir inntrykk av, sier Høili bestemt.

- Hva gjør du for at vi skal få en bedre verden?

- Jeg håper å bidra gjennom bloggen med selvvekst og selvrefleksjon, slik at flest mulig av oss kan bli den beste utgaven av seg selv. Jeg bidrar også i samfunnsdebatter og med diskusjoner for å få til endringer til det bedre. I tillegg bidrar jeg økonomisk gjennom å betale skatt og å gi til veldedighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

INGEN BRÅKMAKER: - Jeg bråker ikke fordi jeg er en bølle, sier Høili, som har sterke meninger og samfunnsengasjement. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Frykter terror i Oslo

- Hvor mye gir du til veldedighet?

- Det kommer jeg aldri til å si offentlig.

- Hvorfor ikke?

- Det blir feil uansett hva jeg sier. Men jeg gir mye til fattige. Noen vil mene at jeg ikke gir nok. I tillegg ønsker jeg ikke at andre skal føle at deres bidrag ikke er store eller gode nok fordi de gir mindre enn meg. Da risikerer vi at færre gir. Det sier seg selv at jeg kan gi mer penger når jeg er rik. Det viktigste er at alle gir det de har anledning til. Og at så mange som mulig gjør det.

Klikk på bildet for å forstørre.

KJÆRLIGHETEN BLOMSTRER: Maria Høili og sin nåværende samboer Edvard Erken. Foto: Privat

Nylig la innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) frem sin nye plan for å stramme inn kravene for opphold for asylsøkere. Nettopp debatten om asylsøkere har som kjent engasjert Høili.

Hun ønsker ikke å gi karakteristikker til, eller om, politikere, men hun har klare meninger om asylpolitikken. Høili har også bitt seg merke i overskriftene i media om at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er koblet inn etter bekymringsfulle funn hos nye asylsøkere, og at flere asylsøkere over storskog er meldt til PST.

De siste ukene har det vært en nedgang i antall asylsøkere til Norge. Men Høili føler seg ikke helt trygg.

- Jeg er for en strengere asylpolitikk, og jeg føler vi utsetter landet vårt for terror når man ikke vet hvem vi tar inn og hvorfor de er her. Det føles usikkert. Jeg tenker at det kan gå av en bombe i Oslo når som helst.

- De fleste asylsøkerne som kommer inn til Norge er enslige menn over 25 år, de kommer uten pass og mange av dem er ikke engang fra Syria eller andre krigsherjede områder. Likevel påstår de det og blir tatt hånd om. Jeg føler av og til at vi er naive Norge. Når vi reiser til andre land må vi vise pass, men her tar vi i mot asylsøkere uten reisedokumentasjon med åpne armer. Plutselig er 13.500 asylsøkere borte og ingen vet hvor de er, hvor de vil eller hva de vil.

- Er du en bråkmaker?

- Jeg ser ikke på meg selv som en bråkmaker, men jeg har sterke meninger og ønsker endringer der jeg ser urettferdighet. Jeg bråker ikke fordi jeg er en bølle. Det er en vesentlig forskjell der.

Offentliggjorde IP-adressen til netthetser

I et blogginnlegg Høili la ut før jul skrev hun om netthets. Mer presist, om en person som hadde hetset henne på Høilis egen blogg. Hun trodde først hetsen kom fra flere personer, men en nærmere sjekk viste at de samme negative kommentarene var fra samme IP-adresse.

Høili ga hetseren mulighet for å komme med en offentlig beklagelse, og å møtes ansikt til ansikt. Men hetseren tok ikke imot invitasjonen, og Høili la ut IP-adressen til vedkommende på bloggen sin. I tillegg har hun anmeldt forholdet til politiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

BONDEJENTE: Milliardærdatteren vokste opp som folk flest og var aldri opptatt av penger. Det var først som 25-åring hun fikk en pekepinn på hva hun hadde i vente. Som 26-åring fikk hun 100 millioner kroner i forskudd på arv av sin profilerte far, forretningsmannen Terje Høili. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen


- Er det riktig av deg å legge ut IP-adressen til netthetsere, er det din oppgave?

- Det kan du godt si. Jeg ser på det som en mulighet for å få stoppet dem, på samme måte som man stopper andre kriminelle. Jeg gjør det fordi jeg er den fornærmede parten. Når noen trakasserer meg henger jeg dem ut. Da får det en konsekvens. Jeg henger dem ut både på bloggen og på Facebook. Når de vet at jeg gjør det slik får de velge seg om de har lyst å utsette seg for en slik eksponering. Forhåpentligvis tenker de seg om to ganger før de hetser andre også, sier hun bestemt.

Jeg ser ikke på meg selv som en bråkmaker

Høili har også skrevet to innlegg på bloggen sin hvor hun beskriver en angivelig dramatisk episode som omhandler barnefaren og eks-samboeren. Hendelsen skal ha skjedd høsten 2014.

Episoden skal ifølge Høili ha endt med at politiet rykket ut til deres tidligere felles hjem. Høili har ikke offentliggjort noen navn, men hun og eks-kjæresten har tre barn sammen, hvorav den eldste er 11 år.

Til Nettavisen forteller Høili hvorfor hun valgte å dele episoden offentlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

SATSER PÅ BLOGGING: Høili startet med blogging høsten 2015. Hun satser mye på den og håper etter hvert at hun kan tjene penger på den. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Jeg er en person som ønsker å dele sannheten, og gå videre i livet. Innlegget om eksen min var tøft, men for at jeg skulle komme meg videre, trengte jeg å snakke og blogge om det. For meg var det en selvterapi og en viktig handling for å kunne ha det godt i fortsettelsen.

- Er det ikke en egoistisk handling med tanke på deres felles barn, og at en av dem, og hans skolekamerater, er store nok til å forstå det som står på bloggen?

- Jeg mener det var positivt egoistisk å gjøre det. Dessuten leser han ikke bloggen. Barna vet ennå ikke hva som er skjedd.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANMELDELSE: Maria Høili har anmeldt en netthetser og offentliggjort IP-adressen hans på sin egen blogg. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Blir det pedagogisk riktig å dele det med omverdenen før du forteller det til barna, og potensielt å la dem finne ut om hendelsen på bloggen din?

- Jeg har fortalt mye til min eldste sønn. Vi lever i en verden full av usannheter, det synes jeg ikke lenger er greit. Det har jeg forklart ham. Ved å dele sannheten håper jeg å kunne hjelpe andre. Jeg har fått over hundre henvendelser av andre kvinner som har vært i samme situasjon, og vi hjelper hverandre med å gå videre. De forteller meg at det er godt å kunne snakke med andre som har opplevd det samme.

- Men du henger uansett ut barnefaren selv om du ikke navngir ham. Hvorfor gjør du det mot barna dine?

- Dette handler om selvvekst, og det er mitt samfunnsansvar å bidra til det positive for andre. Jeg ser heller ikke på det som å henge ham ut. Det som skjedde er en del av min historie. Jeg ga ham også beskjed på forhånd om at jeg kom til å legge det ut på bloggen. Han sa han ikke kom til å ta del i blogglivet mitt.

Høili er også forberedt på at hun selv kanskje må kunne stå til rette for mulige lovbrudd ved å omtale barnefaren og andre som hetser henne på nettet.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRIVES MED DYR: Milliardærdatteren liker med livet på gården på Lier, hvor de blant annet har alpakkaer. I tillegg har de hester og høner. - Hver morgen spiser vi ferske egg, sier hun. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Hvis jeg kan bidra til å hjelpe andre med det jeg deler på bloggen så vil det uansett være verdt det. For meg er dette en riktig og god måte å gjøre det på.

- Jeg ser kanskje liten og uskyldig ut, men jeg kan bli ganske skummel hvis jeg ser urett bli begått. Mobbing er noe av det aller verste jeg vet, avslutter Høili med et lurt smil.

Nettavisen har kontaktet Høilis eks-samboer for kommentar til blogginnleggene som omhandler ham. Av hensyn til barna gir han bare en kort kommentar.

- En sak har alltid to sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag