*Nettavisen* Nyheter.

Martin Kolberg: - Solberg bør fortelle Frp at slik opptrer man ikke

REAGERER: Aps Martin Kolberg mener Fremskrittspartiet opptrer uverdig, og at statsministeren bør rydde opp. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Martin Kolberg (Ap) mener Frp opptrer uverdig i asyldebatten.

Den omstridte «smykkeloven» som ble vedtatt i Danmark tirsdag, har fyrt opp debatten også her hjemme.

Aps Martin Kolberg mener Frp opptrer uredelig, og sikter blant annet til stortingspolitiker Mazyar Keshvari (Frp) som mener dette er «rimelige krav» til asylsøkerne, og at de med formue og verdier bør betale for seg i Norge.

- At dette kommer fra et medlem av det norske Stortinget, er en skam, fordi det å konfiskere og ta fra mennesker eiendeler, fra mennesker som er på flukt, er ikke en rettsstat verdig, sier Kolberg til Nettavisen.

Loven innebærer at dansk politi kan beslaglegge kostbare gjenstander og pengebeløp på over 10.000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold.

- Keshvari er jo ikke noen hvem som helst i denne sammenhengen, fordi han er innvandringspolitisk talsmann for Frp, påpeker Kolberg.

Unntaket fra loven er verdigjenstander med særlig affeksjonsverdi, som gifteringer.

Les også: Frp: - Vi skal ikke stå på grensen og ta fra folk smykker

- Uverdig måte å debattere på

Onsdag morgen møtte Kolberg Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, til debatt i Politisk kvarter på NRK. På direkte spørsmål ønsket ikke Nesvik å ta avstand fra den danske loven, noe Kolberg reagerer på.

- Nesvik sier ikke at han er for det, men sier heller ikke at han er mot det. Dette er en måte Frp fører verdidebatter på ved å la utsagnene gå og ikke ta avstand fra det. De legger seg midt imellom, og det er en uverdig måte å debattere på, mener Kolberg.

Overfor Nettavisen etter debatten, ønsket heller ikke Nesvik å ta avstand fra den danske loven, men han påpekte at de ikke har sagt at de vil ta fra folk smykker. Han sa imidlertid at de vil vurdere å ta midler fra asylsøkere som har en formue når de kommer til landet, slik at de kan betale for seg.

- Nesvik sier at de ikke vil ta folk smykker, er ikke det klargjørende?

- Nei, jeg blir ikke klokere av det. Det beste ville være om Siv Jensen kom ut og legger saken død, og sier at dette skal vi ikke ha noe av. De bør ta avstand fra dette raskt, sier han.

Saken fortsetter under.


- Erna Solberg bør si fra

Kolberg mener også at statsminister Erna Solberg (H) bør på banen.

- Det er bra at statsminister Erna Solberg sier at dette ikke er aktuell politikk, men da burde hun også si at dette har ikke Frp anledning til å mene når de er et regjeringsparti. Hun er regjerings sjef, og når vi opplever at Keshvari og Frps parlamentariske leder ikke vil ta avstand, så er det hennes oppgave å si at sånn kan ikke et regjeringsparti opptre, sier han.

Ap-politikeren sier samtidig at det er en forskjell på det å ha en diskusjon om egne bidrag, og det å ta verdier fra asylsøkerne som kommer til Norge.

- Det å konfiskere folks private eiendeler er så moralsk unorsk som man kan få det. Dette er en ren trakassering av flyktninger, sier Kolberg.

- Desperat forsøk fra Ap

Nesvik selv mener Ap bare forsøker å avspore debatten om egen politikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

AVSPORING: Frps parlamentarisk leder, Harald T. Nesvik, mener Ap forsøker å vri debatten vekk fra deres egen politikk.  Foto: Bjørge Sandnes (Frp Media)

- Jeg synes det er trist at man prøver å avspore en viktig debatt, sier Nesvik til Nettavisen.

- Dette er et desperat forsøk på å vri debatten fra det jeg har utfordret Jonas Gahr Støre på, at vi må få vite hva som egentlig er Aps versjon og egentlige politikk i dette, sier han

Han viser til at de i hele høst forhandlet om tiltak for å møte den store asylstrømmen, og at de ble enige med Arbeiderpartiet.

- Deretter har Helga Pedersen vært på banen. Først ville hun opprette charterfly til Kabul, og etterpå sier hun at vi må ta en pust i bakken og stanse utsendingene. Så har vi sett Trond Giske som har uttalt seg om de 40 forslagene som ble presentert i romjula, sier Nesvik, og legger til:

- Den eneste som mangler da er Jonas Gahr Støre, men i stedet dukket Martin Kolberg opp, med masse grums og fordommer. Det dro han videre på i dag, helt uten mål og mening, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag