Gå til sidens hovedinnhold

Mary (76) nektes livsviktig medisin

Staten nekter å betale 6890 kroner for den livsviktige hjertemedisinen Mary Jorun Wahl (76) trenger. Nå frykter lege Gunnar Skjelvan for hennes liv.

Hjertespesialisten er sjokkert over behandlingen den 76 år gamle kvinnen har fått.

- Det er helt forkastelig at hun ikke får hjelp. Hun trenger medisinen for å unngå hjerneslag eller et nytt hjerteinfarkt, sier lege Gunnar Skjelvan til TV 2 Nettavisen.

- Eneste alternativ
Mary Jorun Wahl har hatt hjerteinfarkt, og er avhengig av en bestemt type hjertemedisin. Men hun er minstepensjonist, og har ikke råd til å betale det medisinen koster. To ganger har trondheimskvinnen søkt Rikstrygdeverket om refusjon. Begge gangene har hun fått avslag.

Medisinen hun trenger, koster bare 6890 kroner i året. Den er ikke på blå resept, noe den er både i Sverige, Danmark og i flere andre europeiske land.

Staten åpner derimot for refusjon dersom pasienten kan dokumentere et behov.

- Det er ingen andre medisiner hun kan bruke. Hjertemedisinen Albyl-E, som de fleste hjertepasienter får, tåler hun ikke. To ganger har hun fått mageblødning som følge av medisinen. Er ikke dette dokumentasjon god nok? spør Skjelvan.

Går uten medisiner
Medisinen det er snakk om heter Plavix. Dette er en relativt ny type hjertemedisin som hemmer blodplatenes evne til å klumpe seg sammen. I tillegg forebygger den hjerne- og hjerteinfarkt.

- Siden Mary ikke har råd, går hun nå uten medisiner. Jeg er redd for hva som kan skje med henne, og frykter særlig at hun kan få et hjerneslag, sier hjertespesialisten til TV 2 Nettavisen.

Han kan ikke forstå hvorfor hjertemedisinen ikke kan komme på blå resept.

- Det er for dyrt
Statens legemiddelverk mener medikamentet er for dyrt til å komme på blå resept.

- Kostnadene står ikke i forhold til den helsegevinsten medisinen ville gi i forhold til standard behandling med Albyl-E. Derfor anbefaler vi at bare enkelte pasientgrupper får medisinen på blå resept i en begrenset periode, sier fungerende avdelingsdirektør Elisabeth Bryn ved Statens legemiddelverk til TV 2 Nettavisen.

Legemiddelverket har kun anbefalt generell refusjon i 9 måneder for pasienter med ustabil angina eller akutt hjerteinfarkt, og etter en hjerteoperasjon. Dette dreier seg om ca. 12.000 pasienter og vil koste rundt 62 millioner kroner.

- Det er ca. 250.000 potensielle brukere her i landet. Hvis alle går over til det nye produktet, vil det i verste fall koste skattebetalerne 1,7 milliarder kroner, sier Bryn.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe