Gå til sidens hovedinnhold

- Massakren setter en støkk i oss, men vi skal fortsatt ha pride

Tror Oslo Pride blir større enn noen gang etter skytemassakren på en homoklubb i Orlando.

Neste helg starter Oslo Pride, og tusenvis av homofile, lesbiske og transpersoner skal samles til parade, fest og moro i hovedstaden.

Men et mørkt bakteppe for arrangementet, er søndagens skytemassakre på en nattklubb for homofile i Orlando i USA, der 50 personer ble drept.

- Vår pride-sesong startet i forrige uke, og vi hadde parade i Bergen i går med flere tusen deltakere, som utelukkende var positivt. Så kom denne nyheten i dag, som er en veldig stor kontrast å våkne opp til, sier leder Ingvild Endestad i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Oslo Pride arrangeres fra 17. til 26. juni, med parade den 25. juni.

Les også: Minst 50 ble drept i nattklubbmassakren

- Tror pride blir større

Endestad sier det blir pride som planlagt, og hun tror det blir en større oppslutning enn tidligere om arrangementet etter det alvorlige angrepet i Orlando.

- Vi skal fortsatt har pride, og jeg tror det kommer til å bli en større pride enn noen sinne. Jeg har også sett flere som sier at det var en tankevekker, og at nå skal de gå i paraden igjen, sier hun til Nettavisen.

- Øker dere sikkerheten etter det som har skjedd?

- Vi har ikke gjort noen endringer ennå. Vi har en tett dialog med politiet, og de vurderer sikkerheten hele tiden. Det har vi full tiltro til, og hvis de kommer med andre typer krav så etterlever vi det, sier Endestad.

Les også: IS tar på seg ansvaret for Orlando-massakren

- Ryster hele vårt miljø

Hun vektlegger samtidig at vi ennå ikke vet bakgrunnen for det som har skjedd, og at de derfor avventer før de eventuelt gjør nye vurderinger.

- Men klart at dette ryster jo hele vårt miljø, både i Norge og i andre land når minoriteter så målrettet blir gått etter. Særlig når man er inne i en pride-måned hvor det er nettopp disse frihetene, friheten til å kunne være fri og åpen, som er i hovedfokus, sier FRI-lederen.

Endestad viser til at nattklubben som ble angrepet i Orlando, var et sted for trygghet og solidaritet, som folk besøkte for å møte andre.

- Denne tryggheten blir også revet bort, sier hun.

Les også: - Dette er massedrapsmannen i Orlando
Les også: Dramatiske skildringer fra nattklubbgjestene

- Da har man tapt allerede

- Tror du folk nå blir redde for å delta på pride?

- Det setter i alle fall en støkk i oss, men vi kommer fortsatt til å ha paraden og fortsatt være fargerike i parken utenfor Stortinget. Klart denne hendelsen vil prege den tiden vi er i nå, og det vil jo være i tankene til folk, sier Endestad.

Hun mener de som skal delta, kan føle seg trygge.

- De kan føle seg trygge på at når vi avholder arrangementet så har vi gjort vårt ytterste for sikkerheten, sier Endestad.

I fjor deltok 25.000 i paraden, i tillegg til mange tusen som besøke Pride Park i Spikersuppa i Oslo sentrum, der man sjekker bager ved inngangen.

- Det er klart at terrorhandlinger kan man aldri garantere seg helt mot, men hvis vi lar det styre oss så har man tapt allerede, sier hun.

- Det er en sterk påminner

Endestad håper folk ser at kampen for frihet må kjempes videre.

- Det er absolutt en sterk påminner om at vi ikke kan ta for gitt den friheten vi har. Jeg håper at folk skjønner at retten til frihet og mangfold ikke er noe man kan ta for gitt, men er noe man må kjempe for hver eneste dag, sier hun.

Kommentarer til denne saken