*Nettavisen* Nyheter.

Masseopprør mot hundepolitiker

Hele 64 organisasjoner demonstrerer mandag kveld mot byråd Øistein Christoffersen (Frp) som sammenlignet innvandrere med hunder. Samtidig stiller opposisjonen mistillitsforslag.

19.11.07 16:42

- Det er folket i Bergen som arrangerer fakkeltoget. Folk er forbannet og frustrerte over uttalelsene fra en person med en så viktig posisjon i Bergen, sier bystyremedlem Amir Payan (SV) til Nettavisen.

- Som hunder
Det var etter lokalvalget i september at den nyvalgte byråden for byggesak og bydeler sjokkerte. I et intervju med lokalavisen Åsane Tidende snakket Christoffersen om integrering av innvandrere.

- Vi må sørge for at de som er her blir integrert på en skikkelig måte. Det inkluderer opplæring i både språk og hvordan vårt samfunn fungerer. Det handler om grensesetting, og er ikke annerledes enn å oppdra barn eller hunder, sa Frp-byråden.

Uttalelsen førte til storm. Blant annet sa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen at det var noe av det mest ekstreme han hadde hørt. Og nesten to måneder senere har raseriet i Bergen ennå ikke gitt seg.

Professor og redaktør
Mandag kveld står både en professor og en redaktør i front mot den nye byråden. Professor Per Fuggeli, redaktør i BA, Olav Terje Bergo og leder Norsk Folkehjelp i Bergen Christopher Beckham skal holde appeller. I tillegg er den kjente advokaten og Venstre-politikeren Abid Raja konferansier.

Mens «folket» demonstrer i gatene, stiller en samlet opposisjon mistillitsforlag mot Øistein Christoffersen inne i bystyresalen.

- Forferdelig lei sak
Selv om opposisjonen ikke har flertall til å kaste Christoffersen, synes byrådsleder Monica Mæland at situasjonen er svært vanskelig.

- Dette er en forferdelig lei sak for byrådet og byråden. Det var ikke uventet at det ville bli reist mistillit mot Christoffersen. Mistillit reises fra tid til annen. Men det er uheldig at det skjer så tidlig i perioden og fra en samlet opposisjon. Byrådet ønsker jo et godt samarbeid med hele bystyret, sier Mæland til Bergens Tidende.

- Må gå
Amir Payan sier at folk i Bergen føler at de ikke har fått noen ordentlig beklagelse fra byråden.

- Det var først etter at Mæland grep inn, at Christoffersen beklaget utsagnet. Beklagelsen var null verdt fordi den kom etter at han ble presset til den, sier Payan.

Han understreker at demonstrasjonen ikke retter seg mot personen Christoffersen, men politikeren Christoffersen. Samtidig er han klar på at demonstrantene ikke vil gi seg.

- Det vil komme flere aksjoner hvis han ikke går av. Vi kan ikke godta slike uttalelser fra en byråd, sier Payan til Nettavisen.

Øistein Christoffersen vil ikke kommentere verken demonstrasjonen eller mistillitsforslaget mot ham overfor Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.