RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Mat fra tuer og kratt

Sist oppdatert:
Det er snart ikke flere multer å finne i Sør-Norge, men det er nok av blåbær, og villbringebærene bugner over i grøfter og kvistede skogholt.

Se bæroppskrifter nederst på siden.

Pressekontakt i Anne Aakervik i Friluftsetaten i Oslo sier at 2006 er et normalt år for skogsbærene, så det er ingen store overraskelser.

- Denne sommeren er verken et toppår eller et bunnår for skogsbærene. Det varierer slik det alltid gjør, sier Aakervik, som er i kontakt med skogoppsynsmennene i Oslo kommune.

Multesesongen snart over
Selv om multesesongen er over i de største delene av Oslomarka, er det fortsatt multer å finne på Vestlandet i Nord-Norge og høyere til fjells i Sør-Norge. I Østmarka i Oslo er sesongen er over, men tar du veien nordover og går på våte myrer vil du fortsatt finne multer også her.

- Du finner fortsatt multer i fjellet. Jeg var selv og plukket multer i fjellet senest i helgen. Likevel er det vanskelig å gi ett svar for hele Oslomarka, for det varierer i topografi og varme hvor du finner mest bær, forteller Aakervik.

Let etter blåbær
Ifølge Friluftsetaten tåler ikke blåbær så godt tørke. Etter mye tørt vær på Østlandet og Sørlandet i sommer kan blåbærene være nokså små. Men på fuktige steder i skogen kan du også finne store bær.

- Blåbærsesongen er i full gang, så det er bare å komme seg ut i skogen. Hvor du kan finne mest blåbær forandrer seg fra tue til tue. Du må ut og lete, oppfordrer Aakervik.

Villbringebær og tyttebær
Villbringebær vokser gjerne i skoger som er kvistet, i veigrøfter, i bakkeskråninger mellom boligfelt og utenfor hagegjerder. Planten trenger mye væske, så bærene kan bli noe knudrete etter lange tørre perioder.

Tyttebær er mer robuste enn blåbær, for de tåler lengre perioder med tørke. Men de trenger også en del vann, så hvis det regner mye fremover, kommer de i store mengder. De vil komme i august og september, og noen steder er de å finne til helt ut i oktober.

Les flere sommersaker her.

Under ser du bæroppskrifter:

Bærgrøt med råkrem
Tar under 20 minutter og er lett å lage. 4 personer.

Ingredienser:
400 g friske bær ( jordbær, blåbær, rips, bringebær, solbær)
½ dl vann
ca. 100 g sukker (smak til med)
2 ½ ss potetmel
1 dl vann

Råkrem:
3 dl kremfløte
3 stk. eggeplomme
4 ss sukker

Slik gjør du:
Kok opp vann og sukker og tilsett bærene. Kok til bærene er møre og smak til med evt. mer sukker. Rør potetmel ut i kaldt vann. Ta kjelen til side og tilsett potetmeljevningen i en tynn stråle under omrøring. Sett kjelen tilbake på platen og kok raskt opp. Avkjøl bærgrøten og ha den i serveringsskål. Dryss på et tynt lag sukker slik at det ikke blir hinne på grøten.

Pisk fløten stiv. Pisk eggeplommer og sukker til stiv eggedosis. Bland krem og eggedosis og server råkremen straks. Blir kremen stående, vil den skille seg. Skal du lage kremen på forhånd, kan du tilsette et par plater gelatin. Da vil kremen holde seg.

Smoothie med sesongens bær
Tar under 20 minutter og er lett å lage. Til 4 personer.

Ingredienser:
80 g bjørnebær
50 g rips
50 g blåbær
50 g bringebær
5 dl yoghurt naturell
2 ss sukker

Fremgangsmåte:
Kjør alt sammen i en blender, hurtigmikser eller smoothie maker og pynt gjerne med friske bær og f.eks. frisk mynte. Server umiddelbart.

Bærmuffins
Tar 20 - 40 minutter og er lett å lage. Til 8 personer.

Ingredienser:
100 g smør
2 dl sukker
3 stk. egg
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ½ dl kefir eller kulturmelk
2 dl blåbær eller andre bær du har tilgang til

Fremgangsmåte:
Rør smør og sukker lyst og lett. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver, og tilsett vekselvis med melk.

Fordel røren i muffinsformer og stek midt i ovnen ved 175 °C i 15-20 minutter. Avkjøl på rist. Muffins smaker best nybakt.

(Kilde: Mat.no)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere