Matgigantene rammes av transporten

Du skal fortsatt kunne handle det du trenger selv om det blir streik ved matlagrene neste uke. Transportarbeidernes mål er å ramme matgigantene.

16.04.04 21:50

Splitt og hersk later til å være taktikken bak streikevarselet som Norsk Transportarbeiderforbund (LO) fredag leverte sammen med YS-forbundene Prifo og Yrkestrafikkforbundet.

I første omgang er opplegget å ramme kjedene ulikt rundt om i landet. Samtidig varsler de tillitsvalgte opptrapping dersom en eventuell konflikt skulle trekke ut i tid.

ICA og Coop
En eventuell streik blant sjåførene og lagerarbeiderne ved landets matgrossister vil i første omgang ikke berøre leveransene til den Stein Erik Hagen-eide ICA-kjeden på Østlandet. Til gjengjeld er ICA og Rimi-butikkene de eneste som blir rammet i Agder og Rogaland.

Alle andre butikker på Østlandet i Norgesgruppen og Rema 1000-gruppen vil oppleve stans i leveransene av litt over halvpartene av varesortimentet fra onsdag morgen neste uke, dersom det ikke blir enighet i meklingen, som for alvor starter mandag.

I resten av landet er det foreløpig ikke varslet noen streikeuttak. Dessuten vil butikkene i Coop-kjeden få varer som normalt, fordi de ansatte er organisert i Handel og Kontor som ikke er med i denne meklingen.

- En konflikt vil alltid ramme en uskyldig tredjepart. Men det er viktig for oss i størst mulig grad å skjerme forbrukerne, forklarer andre nestleder Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet.

Vil ramme hardt
Det er likevel ingen tvil om at en eventuell streik vil ramme hardt. Sist det var streik i grossistbransjen, ble konflikten avblåst før den fikk noen virkning. Det var under oppgjøret for to år siden. Da varte streiken i ett døgn.

- Vi kjemper for det samme kravet nå som den gang, sier Johnsen.

Uenigheten mellom arbeidsgiverne i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) og de tre forbundene handler om et eget tillegg for de organiserte.

- Vi er mektig lei av at kolleger skryter av at de reiser til Syden for pengene de sparer i kontingent ved ikke å være organisert. Samtidig nyter de godt av alle goder og rettigheter fagforeningene har kjempet fram gjennom 120 år. Derfor er det rettferdig når vi krever at et tillegg på 1,4 prosent av lønna skal forbeholdes de fagorganiserte, sier Johnsen til NTB.

Arbeidsgiverne avviser blankt kravet som de oppfatter som udemokratisk og en trussel mot den frie organisasjonsretten her i landet.

Melk og øl
Litt over halvparten av alle varer i matbutikkene går gjennom grossistleddet. Det betyr at dersom partene ikke blir enige og streiken er et faktum, vil det fortsatt blir kjørt ut blant annet melk, brød, øl og brus til alle butikker.

Men på Østlandet er det kun Coop-butikkene og i første omgang ICA og Rimi som vil ha fullt varesortiment. I Norgesgruppen som omfatter blant andre Kiwi, Spar, Meny og Joker, og i Rema 1000-butikkene, vil blant annet tørrvarer og frukt fort forsvinne fra hyllene.

- Vi forventer ryddig oppførsel fra motparten under en eventuell konflikt. Opptrappingsplanen er klar dersom streiken skulle trekke ut, men den kan raskt bli justert dersom vi opplever urent trav og brudd på spillereglene, sier Lars Johnsen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag