*Nettavisen* Nyheter.

Matmangel gir fyllesvin

Avfall fra Hansa skaper alkohol-avhengige griser i Bergen. Grønn Ungdom reagerer.

25.04.06 15:02

Dårlig vær har gitt dårlig forproduksjon, og mange bønder må derfor importere mer kraftfor til dyrene sine. Men i Bergen finnes det også en annen løsning for bøndene: Avfall fra øl-produksjonen ved Hansa. Dette er billig, og samtidig svært næringsrikt, skriver Fanaposten.

Hansa Borg Bryggerier tilbyr to ulike typer for - mask og berm. Mask er avfallet etter malten, er uten alkohol og forbeholdt kyr og hester. Bermen er derimot alkoholholdig gjæravfall forbeholdt grisene.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra flere bønder om at grisene blir avhengige av bermen. Det har nok sammenheng med gjæringen, at det er alkoholholdig, sier Sverre Strømmen ved Hansa Borg Bryggerier, til avisen.

Hansa har tilsatt maursyre for å hindre at bermen fortsetter å gjære i magen på grisen. Dermed får alkoholiserte griser i Fana fortsatt meske seg med øl-avfallet. Så gjenstår det å se hvordan de reagerer når bonden etterhvert serverer «vanlig» for igjen.

- Kritiske
Grønn Ungdom reagerer på bruken av alkohol-holdig mat til grisene, og vil be Rådet for dyreetikk vurdere saken.

- Vi er kritiske til en praktis der griser blir gjort alkoholavhengige, og har derfor sendt en henvendelse til Rådet for dyreetikk, sier Sondre Båtstrand i Grønn Ungdom i en pressemelding.

Miljøpartiet De Grønnes ungdomsparti har også kontaktet Hansa Borg Bryggerier for å få mer informasjon om berm.

Annonsebilag