RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Forsvaret/Scanpix)

Måtte amputere etter Afghanistan-bombe

Sist oppdatert:
Den norske soldaten som ble skadet av en veibombe i Afghanistan har mistet den ene foten.

Soldaten ble skadet da veibomben gikk av den 8. november i Meymaneh, nord i Afghanistan.

Han kom hjem til Norge med brudd i venstre arm og høyre legg, og noen kuttskader i ansikt og hode. Soldaten var også påført lungekollaps som følge av det sterke trykket fra eksplosjonen, men hadde ingen skader på øvrige indre organer eller hode.

- Soldaten var betydelig skadet i venstre legg, som medførte at deler av benet måtte amputeres. Etter forholdene er soldaten ved godt mot. I tiden fremover vil soldaten følges opp av fagpersonellet ved det lokale sykehuset og av hjemkommunen. Det blir tilrettelagt for en god og adekvat rehabiliteringsperiode, skriver Forsvaret i en pressemelding lørdag.

- Følges opp av prest
Forsvaret opplyser at soldaten er behandlet ved Ullevål universitetssykehus, og at han er overført til et sykehus nærmere sitt hjemsted.

20-åringen kommer fra Stange i Hedmark, samme sted som Kristoffer Sørli Jørgensen (22), som ble drept av veibomben.

Den skadde soldaten følges nå opp av Forsvaret gjennom en støttegruppe bestående av sykepleier og prest.

- Utover det arbeider en dedikert offiser med de praktiske forhold for soldaten og hans familie. Psykiater fra Forsvarets stressmestringsteam er rutinemessig koblet opp mot soldaten, og han mottar også juridisk bistand fra Forsvarets jurister, står det i pressemeldingen.

Saken fortsetter under.


Reddet av medsoldater
De to norske soldatene var på vei i en Toyota Land Cruiser til en skytebane cirka sju-åtte kilometer nord for den norske leiren i Meymaneh da bomben gikk av. Sprengladningen hadde trolig en trykkplateutløser, noe som betyr at et kjøretøy var nødt til å kjøre over ladningen for å utløse den, ifølge Forsvaret.

Det sto kun om minutter da 20-åringen som overlevde veibomben, ble reddet.

To kolleger som fulgte dem i et kjøretøy like bak handlet raskt da de fikk se sin skadde medsoldat. I stedet for å vente på medisinsk hjelp, fikk de ham over i bilen sin og kjørte i full fart tilbake til leieren.

Før avreise fra Afghanistan ble den norske soldaten operert ved det tyske feltsykehuset i Mazar-i-Sharif, og tilstanden hans ble betegnet som alvorlig, men stabil da han kom hjem til Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere