*Nettavisen* Nyheter.

Måtte feire jul og nyttår i smertehelvete på sykehuset

RUTINEOPERASJON: Holger Hansen fra Andøy skled på isen, men legene fant ut at han ikke behøvde operasjon. Nå må han se rakettene fra sykesenga. Foto: Jon Christian Gaare Blix (Nordlys)

- Jeg har hatt maks uflaks, sier 25-åring etter fall på isen.

HARSTAD/TROMSØ (Nordlys.no): På kvelden 12. desember måtte Holger Hansen (25) gå tidlig hjem fra byen for å forberede seg til et arrangement i forbindelse med jobb dagen etter. Han var uheldig og skled på isen.

Se saken i Nordlys.no

Holger ble fraktet til sykehuset hvor det ble det påvist to brudd i venstre ankel. Der ble Holger gipset sammen på natta, og ble enig med legen om operasjon fire dager senere. Denne ble utsatt i siste liten, da legene mente at bruddene kunne gro helt fint uten operasjon.

– Jeg fikk først beskjed om å holde meg i ro og få hevelsen til å gå ned. Det er visstnok vanskelig å operere på ankler, så de håpet å unngå det. Men slik gikk det jo ikke, sier Holger.

Våken under operasjonen

To-tre dager etter den utsatte operasjonen begynte foten å hovne opp, og Holger måtte på ny til sykehuset for å ta røntgen av foten. Resultatet viste at foten måtte opereres raskt, og to dager før julaften ble han lagt inn på UNN i Tromsø.

– Ankelen hadde hovnet skikkelig opp, og jeg fikk beskjed om å ligge med foten over hjertet fram til mandag 22. desember. Da ble jeg operert. Operasjonen gikk for øvrig veldig bra, sier Holger til Nordlys.

Holger var bevisst under hele operasjonen, og fikk se legene operere på foten. Det ble satt inn ei skinne som er skrudd fast med sju bolter. Men det var ikke før etter at operasjonen var over, at smertehelvetet startet.

– Det var etter operasjonen når bedøvelsen gikk ut at problemene mine startet. Jeg har hatt mange opp- og nedturer og mye smerte. Nå har det verste heldigvis gitt seg.

Ferdigpakket

Holger liker ikke å syte og klage, men sier han at han de siste dagene har opplevd de verste smerteanfallene han noensinne kunne forestilt seg. Etter mye grubling kom legene fram til at han lider av noe som kalles «komplekst regionalt smertesyndrom» (CPS). Noe som bare rammer tre av 10.000 personer, ifølge tall fra EMA.

– Man kan jo si at dette er en sjeldenhet, og jeg har hatt maks uflaks. Heldigvis skjedde dette i Tromsø slik at jeg fikk komme til sykehuset her. Alle her har vært fantastisk, og jeg bærer ikke noe nag for den utsatte operasjonen.

Han tenker på gru på hva som hadde skjedd dersom han hadde dratt på juleferie til Andøya, og smertene skulle kommet såpass langt fra Tromsø.

– Jeg hadde pakket ferdig kofferten og skulle reise hjem dagen etter operasjonen, men kom meg aldri avgårde på grunn av smertene som oppsto. Kofferten var full av gaver til familien, sier han.

Positiv

Julaften måtte han tilbringe på sykehuset, med gaveåpning via Skype med familien. Nå har han fått beskjed om at sykehusoppholdet vil strekke seg ytterligere én til to uker. Han må dermed feire nyttårsaften fra sykesenga, med utsikt over Fjellheisen i Tromsø.

– Det har vært en interessant opplevelse å feire jul her. Det står jo en julestake på rommet, men den gode julestemninga har ikke akkurat kommet løpende mot meg.

Han er særdeles positiv selv om han måtte feire jula langt fra venner og familie på Andøya.

– Man kan ikke tillate seg å være trist, da blir alt mye verre. Jeg ser positivt på det, og er glad for å ha blitt så godt tatt vare på her, sier han.

Se flere saker i nordlys.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.