Gå til sidens hovedinnhold

Måtte jage nærgående isbjørner

Sysselmannen på Svalbard har i løpet av det siste døgnet måtte jage bort tre isbjørner som kom farlig nær bebyggelsen i Longyearbyen.

- Vi hadde fulgt med dem hele dagen, og da de bare var 100-150 meter fra bebyggelsen, besluttet sysselmannen at de måtte jages bort, sier sysselmannsførstebetjent Brynjulv Eide til TV 2 Nettavisen.

Ved 15-tiden lørdag dro sysselmannens folk ut med helikopter og snøscootere og ved hjelp av knallskudd klarte de å skremme isbjørnene på sprang.

- Vi jaget to bjørner i Adventsfjorden og en som lå litt lenger utenfor byen, men som likevel lå så nært at vi ikke ville ha den der når mørket falt på, sier Eide.

- Hver dag
Eide forteller at det har vært spesielt mye bjørn denne vinteren.

- Denne siste uken har det vært observert bjørn nær byen nesten hver dag, og vi har også jaget isbjørn nesten hver dag. Den er farlig og vi ønsker den ikke helt inn i bebyggelsen, sier Eide

Lørdag skal ikke isbjørnene ha utgjort noen umiddelbar fare for befolkningen på noe tidspunkt.

- Mye is
At isbjørnen ser ut til å trekke inn mot Longyearbyen denne vinteren, har trolig en naturlig forklaring.

- Det har noe med isforholdene å gjøre. Isbjørnen oppholder seg og vandrer i isen, og på vintre med mye is får vi flere bjørnepasseringer enn på vintre med mer åpent vann, sier Eide til TV 2 Nettavisen.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter